Istražili smo: Kada će i hoće li biti smijenjena Sebija Izetbegović?

4
L. Memčić
Istražili smo: Kada će i hoće li biti smijenjena Sebija Izetbegović?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sebija Izetbegović

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj u srijedu, 4. oktobra, imenovala je nove članove Upravnog i Nadzornog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu koji će birati novog direktora i smijeniti trenutnu direktoricu Sebiju Izetbegović.

Predsjednik Nadzornog odbora je Esad Fejzagi, a članovi su Bogomir Borbić i Maida Galijatović. Upravni odbor KCUS-a čine predstavnici Vlade FBiH kao i predstavnici kantona čiji se stanovnici liječe na KCUS-u.

Za predsjednika Upravnog odbora imenovan je Benjamin Kulovac. UO čine još Amela Kuskunović, Sabina Prevljak Pajić, Amel Pindžo i Dragan Stevanović iz KS, a iz Bosansko-podrinjskog kantona Elvir Ćatović.

Evo koji se horoskopski znakovi nikako ne podnose: Jedni drugima su u svakom pogledu trn u oku

Evo koji se horoskopski znakovi nikako ne podnose: Jedni drugima su u svakom pogledu trn u oku

U upravi su ostali i neki stari članovi: iz Zeničko-dobojskog kantona Dijana Štiljanin, iz Unsko-sanskog kantona Koldžo Čuturić, iz Srednjobosanskog kantona Martina Grgić. Za predstavnike FBiH imenovani su Damir Šapina i Jasmin Šutković.

Istek mandata u januaru

Prema spekulacijama koje su se pojavile u bh. javnosti, smjena direktorice Izetbegović mogla bi biti završena do kraja radne sedmice. Međutim, da li je realno očekivati ovakav scenarij do sutra?

Nadzorni i Upravni odbor imenovani su jučer, a da bi smijenili direktoricu Izetbegović, danas ili sutra bi trebali održati sjednice što je malo vjerovatno. Izetbegović početkom januara ističe mandat, a ranije je najavila da će po isteku mandata postupiti u skladu sa zakonom.

Izetbegović o smjenama uprave KCUS-a: 'Tvrdi da su nezakonite, prozvala 'nametnutog premijera'

Izetbegović o smjenama uprave KCUS-a: 'Tvrdi da su nezakonite, prozvala 'nametnutog premijera'

Nakon jučerašnje sjednice Vlade FBiH oglasio se ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, čija je stranka - Narod i pravda - u Vladi FBiH.

"Vlada FBiH je upravo smijenila članove NO i UO KCUS i imenovala nove. Počinje proces vraćanja bolnice pacijentima i zdravstvenim radnicima. Počinje kraj jedne ere strahovlade, mobinga i odbijanja liječenja naše djece", kazao je Konaković.

Sinoć kasno se na društvenim mrežama oglasila i direktorica Sebija Izetbegović koja je prozvala, kako kaže, 'nametnutog' premijera Nermina Nikšića.

Ovo su novi članovi uprave KCUS-a koji će smijeniti Sebiju Izetbegović i imenovati novog direktora

Ovo su novi članovi uprave KCUS-a koji će smijeniti Sebiju Izetbegović i imenovati novog direktora

"Nametnuti federalni premijer Nermin Nikšić i njegova Vlada su danas nezakonito i protivno Statutu Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) smijenili članove Upravnog i Nadzornog odbora. Nestrpljiv da ispoštuje zakonske procedure - po staroj SDP-ovskoj mantri 'znamo da nije po zakonu, ali nama se žuri' - nametnuti premijer kršeći sve pravne norme, na silu želi da instalira podobne kadrove u UO i NO KCUS-a", kazala je, između ostalog, Izetbegović.

Šta kaže Statut KCUS-a?

Prema Statutu KCUS-a, koji možete pročitati na OVOM linku, Upravni odbor čine predstavnici:

- Federacije – dva (2) člana,
- kantona osnivača – po dva (2) člana kojima je zdravstvena ustanova ujedno opća i kantonalna bolnica,
- kantona osnivača – po jednog (1) člana, kojima zdravstvena ustanova nije ujedno opća i - kantonalna bolnica,
- stručnih radnika zdravstvene ustanove – tri (3) člana, od kojih najmanje dva (2) moraju biti iz reda zdravstvenih radnika.

Potvrđeno za Radisarajevo.ba: Kreće smjena Sebije Izetbegović. Ko će biti novi direktor?

Potvrđeno za Radisarajevo.ba: Kreće smjena Sebije Izetbegović. Ko će biti novi direktor?

"Predsjednika i članove Upravnog odbora imenuje i razrješava Vlada Federacije BiH na prijedlog federalnog ministra zdravstva, a u smislu člana 64. stav 6. Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Kandidati za članove u Upravni odbor moraju ispunjavati kriterije utvrđene Odlukom o bližim kriterijima za imenovanje u upravne odbore zdravstvenih ustanova u vlasništvu Federacije odnosno jednog ili više kantona i Federacije zajedno koju donosi Vlada Federacije BiH", navodi se u Statutu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije