! / SDS brani suspendiranu urednicu i voditeljicu na BHRT-u

15. 06. 2021. u 18:37:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Voditeljica vijesti BHT1 Zorica Jorgić, te urednica u informativnom programu ove televizije Gordana Dragutinović Mutić, suspendovane su do daljnjeg sa svojih poslovnih pozicija.

Ovakvu odluku donio je generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović nakon što je u javnosti prije nekoliko dana počeo kružiti videosnimak voditeljice Zorice Jorgić koja je, vodeći vijesti, Armiju Republike Bosne i Hercegovine oslovila sa "takozvana".

Oglasila se i Srpska demokratska stranka povodom ovoga, a njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

"Srpska demokratska stranka insistira na istim aršinima izvještavanja na BHRT-u i da se konačno prekine sa primjenom različitih pravila i principa prema kadru BHRT-a iz RS, koji je u poslednjih nekoliko dana naručito na udaru.

Svaka javno izgovorena riječ ima svoju težinu. Pitanje je samo da li se na BHRT-u sve tretira na isti način, ili stepen javne osude zavisi od toga koje je nacionalnosti osoba koja je nešto izgovorila?

Ne ulazeći u disciplinski postupak koji je BHT1 pokrenula protiv urednice u informativnom programu Gordane Dragutinović Mutić, voditeljice vijesti Zorice Jorgić i preispitivanja odgovornosti urednice Informativnog programa BHT1 Jelene Radojević Kapor, pitamo se da li je ovo prvi put da se dogodilo isto? Prema našim informacijama identično se događalo u programu BHT1 i ranije, ali su uobičajno na udaru samo srpski kadrovi.

Svima je poznato da su se u programu BHRT-a događaju brojni propusti koji su u direktnoj suprotnosti sa misijom i programskim načelima, a koje isto tako uznemiruju javnosti i narušavaju ugled i nanose štetu BHRT-u, poput onoga da se Republika Srpska naziva "Eres-om" i "manjim entitetom". Zašto je u tim slučajevima izostala bilo kakva reakcija menadžmenta BHRT-a?

Posebno osuđujemo iznošenje u javnost stvari koje trebaju biti riješene u okvirima organa BHT1. Objavljivanjem fotografija i saopštenja u medijima širom BiH uz konotaciju da su urednica Gordana Dragutinović i voditeljica Zorica Jorgić odgovorne, stavljena im je meta na čelo i ozbiljno ugrožena bezbjednost.

Pozivamo menadžment i uredništvo BHRT-a da budu objektivni, nepristrasni i izbalansirani, kako u svojim programima tako i u postupcima prema svim zaposlenim u ovom javnom servisu građana Bosne i Hercegovine", navodi se u saopćenju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)