BHRT nakon skandala sa "takozvanom ARBiH" suspendirao urednicu i voditeljicu

32
Radiosarajevo.ba
BHRT nakon skandala sa "takozvanom ARBiH" suspendirao urednicu i voditeljicu
FOTO: Screenshot / BHRT-a neće tolerirati samovolju pojedinaca

Generalni direktor Radio televizije Bosne i Hercegovine (BHRT) Belmin Karamehmedović danas donio odluku o pokretanju disciplinskog postupka i suspendirao urednicu u informativnom programu BHT1 Gordanu Dragutinović Mutić i voditeljicu vijesti Zoricu Jorgić do okončanja istog.

U saopćenju iz BHRT-a se navodi da je razlog pokretanja disciplinskog postupka i suspenzije je plasiranje neprovjerenih podataka u programima koje imaju za posljedicu uznemiravanje javnosti i narušavanje ugleda i nanošenja štete BHRT-u.

"Objavljivanjem informacije o presudi Suda BiH u predmetu Senad Džananović i drugi, u informativnim emisijama BHT1 11. juna došlo je do netačnog i nedopustivog karakteriziranja Armije Bosne i Hercegovine “takozvanom”. 

Ovakav način uređivanja i realiziranja vijesti u IP-u BHT1 smatramo teškim profesionalnim propustom i ozbiljnim ugrožavanjem interesa BHRT-a. 

BHRT-a neće tolerirati samovolju pojedinaca koji krše uređivačke smjernice BHRT-a. 

Generalni direktor dao je nalog da se ispita i odgovornost urednice Informativnog programa BHT1 Jelene Radojević Kapor, te će se o tome javnosti očitovati narednih dana. 

Još jednom najoštrije osuđujemo prijetnje novinarima BHRT-a na društvenim mrežama, s obzirom na to da je BHRT-a već poduzeo odgovarajuće korake za utvrđivanje odgovornosti i sankcioniranje kršenja uređivačkih načela", navodi se u saopćenju iz BHRT-a.

Pogledajte snimak sa BHRT-a nakon kojeg je pokrenut disciplinski postupak:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (32)

/ Povezano

/ Najnovije