Udruženje žrtava traži izvinjenje BHRT-a zbog nazivanja ARBiH „takozvanom“

15
Radiosarajevo.ba
Udruženje žrtava traži izvinjenje BHRT-a zbog nazivanja ARBiH „takozvanom“
Foto: Radiosarajevo.ba / Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Udruženje žrtava i svjedoka genocida s Muratom Tahirovićem na čelu zatražilo je javno izvinjenje generalnog direktora BHRT-a Belmina Karamehmedovića i urednice Vijesti BHRT-a Gordane Dragutinović-Mutić zbog nazivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine "takozvanom Armijom Bosne i Hercegovine" u Vijestima BHRT-a, emitovanim 11. juna ove godine u 14 sati.

"Armija Republike BiH nije 'takozvana' već regularna vojna formacija međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine. To potvrđuje i odluka iz 2006. godine o formiranju Oružanih snaga BiH, kojom je definisano postojanje tri vojna puka od kojih po jedan baštini tradiciju vojnih formacija nastalih iz oružanih snaga FBIH i RS, jedan od tri puka baštini tradiciju Armije RBiH.

Svako nepoštivanje navedene odluke je kršenje zakona", navode iz ovog udruženja.

Kako su naveli, uvrede prema građanima koji su bili ili jesu pripadnici Armije RBiH odnosno drugog puka OSBiH su nedopustive.

"Javni radioelevizijski servis Bosne i Hercegovine, koji plaćaju građani ove zemlje odgovara javnosti za svoje djelovanje, te zahtijevamo da uputite javno izvinjenje i demant navedene informacije.

U protivnom ćemo biti prisiljeni preduzeti zakonom predviđene mjere u cilju zaštite prava građana, pripadnika Armije BiH", navedeno je u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije