Žrtve traže izvinjenje BHRT-a zbog promocije mučilišta "Vilina vlas"

Radiosarajevo.ba
Žrtve traže izvinjenje BHRT-a zbog promocije mučilišta "Vilina vlas"
FOTO: Radiosarajevo.ba / Bakira Hasečić

Udruženje "Žena – žrtva rata" koje okuplja silovane i seksualno zlostavljane žene i muškarce tokom agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, iz 73 općine (žene), odnosno 25 općina (muškaraci), uputilo je danas pismo generalnom direktoru BHRT-a Belminu Karamehmedoviću, izražavajući protest zbog promocije zloglasnog hotela "Vilina vlas" u informativnim programima javnog RTV servisa. 

"Želimo Vam prenijeti da smo konsternirani informacijama da javni RTV servis, odnosno BHRT u okviru svojih informativnih emisija javno promovira objekte za koje nas vežu najstrašnije uspomene. Jedan od njih je i zloglasni hotel "Vilina vlas" u Višegradu kojeg ste ovih dana u najmanje dva navrata predstavili kao potencijalno mjesto za odmor građana uz vaučere koje izdaju vlasti bh. entiteta Republika Srpska. Jako smo iznenađeni da Vi, generalni direktor BHRT, ne znate šta se 1992-1995 godine dešavao u "Vilinoj vlasi"", navodi se u pismu kojeg potpisuje predsjednica Udruženje "Žena – žrtva rata" Bakira Hasečić

Podsjećaju da je do danas pravosnažno osuđeno 19 ratnih zločinaca na ukupno 246 godina zatvora za zločine u Višegradu. 

Tome treba, kažu, pridodati i jednu doživotnu kaznu. Među ovim licima je i njih devet koji su osuđeni za silovanja kao oblik ratnog zločina.

Pravosnažno su, među ostalima, osuđeni: Mitar Vasiljević (15 godina zatvora), Milan Lukić (DOŽIVOTNA), Sredoje Lukić (27 godina), Momir Savić (17 godina – u bjekstvu), Nenad Tanaskovć (8 godina zatvora), Željko Lelek (16 godina zatvora), Dragan Šekarić (17 godina zatvora), Miloš Pantelić (15 godina zatvora), Oliver Krsmanović (18 godina zatvora), Radomir Šušnjar (18 godina zatvora)... 

Nadalje, iz Udruženja "Žena – žrtva rata" navode da je protiv 12 optuženih ratnih zločinaca vodi se postupak na Sudu BiH, a pet optužnica je pokrenuto u Srbiji. Dva lica protiv kojih su podignute optužnice su u bjekstvu

Podsjetimo, među žrtvama iz "Vilina vlasi" je i rahmetli Jasmina Ahmetspahić koja je bježeći od svojih mučitelja izvršila samoubistvo skokom sa ovog hotela.  

Od devet presuda za silovanja u Višegradu, do danas su pravosnažno osuđena četiri zločinca koja se vežu za hotel "Vilina vlas" (silovanje, ubistva, premlaćivanja do smrti...). 

"Neshvatljivo je da BHRT, čiji ste Vi generalni direktor PROMOVIŠE najveće mučilište ljudi, konkretno Bošnjaka, i da naprosto ignorišete prošlost ovog objekta.  Guranjem prošlosti pod tepih ne stvara se trajni mir, već samo istinom i dijalogom, pokajanjem i spremnosti da se prihvati istina.  Tražimo od Vas javno izvinjenje žrtvama, te da prestanete objekte poput "Viline vlasi" promovirasati u programima televizije koju plaćaju građani Bosne i Hercegovine, uključujući i nas žrtve", navela je predsjednica Udruženje "Žena – žrtva rata" Bakira Hasečić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije