SD BiH: Sijući mržnju oko sebe, Dodik sve više podsjeća na neonacističkog lidera

2
Radiosarajevo.ba
SD BiH: Sijući mržnju oko sebe, Dodik sve više podsjeća na neonacističkog lidera
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Milorad Dodik

U povodu alarmantne političke situacije u zemlji, Predsjedništvo Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine (SDBiH) danas je u Tuzli održalo 16. sjednicu hitnog karaktera.

"Usložnjena politička kriza u koju je ušla naša zemlja zahtijeva hitne reakcije kako domaćih političara tako i međunarodnih institucija angažovanih na uspostavi i očuvanju mira u Bosni i Hercegovini. Svjesni posljedica ratohuškačke retorike smatramo da je krajnje vrijeme za poduzimanje konkretnih poteza i zauzimanja političkih stavova u zaštiti interesa građana i države", navode iz SDP-a.

S tim u vezi Predsjedništvo SDBiH donijelo je nekoliko zaključaka:

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

"Predsjedništvo SDBiH najoštrije osuđuje neustavnu i ilegalnu proslavu 9. januara, huškačku retoriku i glorificiranje ratnih zločinaca od strane Milorada Dodika i njegovih saradnika, koja uglavnom dolazi iz njegove privatne partije SNSD-a.

Postrojavajući specijalne jedinice sa dugim cijevima famoznim Crvenim beretkama u novim Despotima, koji pjevaju nacionalističke i fašističke pjesme i na taj način uznemiravaju stanstanovnike koji ne misle kao on, a u prvom planu povratničku populaciju. Sijući mržnju i razdor oko sebe Dodik sve više podsjeća na neonacističkog lidera i širi klicu zla koju treba spriječiti u samom začetku.

Zbog svega navedenog pozivamo institucije države, a prije svega Tužilaštvo BiH, međunarodnu zajednicu i OHR da bez odlaganja i promtno zaustave ovo očito podrivanje ustavnopravnog poretka naše države, a sve patriotske snage da se zajedno organizujemo i svim dozvoljenim sredstvima spriječimo očigledan pokušaj podjele zemlje.

Socijaldemokrate BiH pozivaju sve parlamentarne stranke da zajednički upute tužbu Međunarodnom sudu u Strazburu, radi kršenja osnovnih ljudskih prava, a zbog obilježavanja neustavnog dana RS-a 9. januara, kao i preispitivanja samog imena RS, jer u svom nazivu diskriminira ostale narode i građane entiteta.

Socijademokrate BiH pozdravljaju i podržavaju sankcije administacije SAD uvedene prema Dodiku, Tegeltiji, Kukiću, ATV, kao i prema svim drugim koji su prekršili zakone ove zemlje i koji podrivaju ustavnopravni poredak BiH. Nadamo se da će i druge zemlje kao i Evropska unija pratiti američku administarciju po ovom pitanju.

Javno postavljamo pitanje kako je moguće da se tokovi kriminala i korupcije u Tuzlanskom kantonu bolje vide i prate od strane američke administracije nego od strane nadležnih organa, prije svega Tužilaštva i MUP-a TK?

Tražimo od premijera Vlade TK da pokrene smjenu ministara iz reda PDA, čiji je predsjednik na američkoj crnoj listi zbog korupcija, a ukoliko premijer ne pokrene smjenu tražimo od Kluba poslanika SDBiH u Skupštini TK da zajedno sa drugim poslaničkim Klubovima pokrenu procedure smjene ministara koji dolaze iz Kukićeve PDA.

Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine pozivaju sve izabrane zvaničnike sa svih nivoa vlasti da podrže mjere Američke ambasade u BiH prema licima koji su obuhvaćeni američkim sankcijama, a tražimo od gradskih/općinskih organizacija SDBiH da u skladu sa svojim ovlaštenjima koje im daje Statut SDBiH, preispitaju međusobne političke odnose i osiguraju punu podršku mjerama američke vlade, a sve u svrhu zaštite interesa građana u borbi protiv korupcije i radi efikasnog funkcionisanja lokalne samouprave", saopćeno je iz ove stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije