Šušnica: Genocid ne može biti sredstvo prekrajanja granica, Dodik mora biti uklonjen

6
Faruk Vele
Šušnica: Genocid ne može biti sredstvo prekrajanja granica, Dodik mora biti uklonjen
PrtScr / Srđan Šušnica

Danas se širom svijeta održavaju protesti u znak podrške Bosni i Hercegovini.

Bh. građani u inostranstvu, kao i prijatelji naše zemlje iz svijeta, na ovaj način izražavaju zabrinutost zbog trenutne političke i sigurnosne krize u BiH strahujući od novog sukoba.

"Mir nema alternativu".

Ugledni kulturolog, pravnik i publicista, Srđan Šušnica, koji je prije nekoliko godina zbog prijetnji smrću bio prisiljen da napusti Banju Luku, kaže u razgovoru za Radiosarajevo.ba kako je ključna poruka današnjih protesta da "mir nema alternativu".

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

"Šaljemo pouku da odbacujemo svaku vrstu nasilja, nasilja nad građanima i nasilje nad državom Bosnom i Hercegovinom, da se ova politička kriza mora riješiti u okvirima političkog i demokratskog razgovora. Drugo, da je ovo vrhunac jednog kontinuiranog procesa razaranja i destabilizacije bh. društva i države, te siromašenja građana. Ovim protestima želimo reći da nema stalnih ataka na mir i stabilnost u Bosni. Da nema te parlamente medijske propagande, političke retorike koja insistira na podjelama, segregaciji diskimanaciji, rasplamsava etno-vjersku mržnju, ksenofobiju, islamofobiju, da bi naša zemlja bila više integriranija, daleko više kohezivna, inkluzivnija i uspješnija u ekonomskom i svakom drugom pogledu", kazao je Šušnica za Radiosarajevo.ba, koji je uključen i u organizaciju mirnih protesta u Briselu.

Uvezena kriza

Dodao je kako Evropa i svijet moraju shvatiti da se bh. društvo i država, pa ni historija, ničim ne razlikuju od država, društva i historije drugih država Evrope.

"Poruka je i da trenutna kriza uvezena, da to nije kriza koja je nastala u narodu, iz naroda. Da mi nismo neka plemena koja se mrze i čekaju priliku da se pobiju. Ne! Kriza je dizajnirana s vana, unesena u BiH. Njezini akteru su kriminalne i političke strukture moći, prije svega u režimima u Beogradu i Banjoj Luci. Naša, poruka ovih protesta jeste da te kriminalno-političke režime demokratske zemlje, EU, SAD, NATO moraju prepoznati i odvratiti, spriječiti da dalje razaraju BiH. Da šire psihozu rata i pripremaju nasilne secesije. Moraju biti spriječeni", upozorio je.

Nadalje, podsjeća da je svijet devedesetih gledao šta se dešavalo u BiH i da nije reagirao.

"Neki nisu razumjeli, neki su , ali nisu reagovali. Dopustili su strašne zločine protiv čovječnosti, genocid, dopustili protjerivanje miliona ljudi, ubistva desetina hiljada ljudi. Trideset godina nakon početka rata u BiH imamo na sceni iste elemente, iste ideologije, iste namjere i ciljeve koji su počeli rat i devedesetih, zbog kojih je planirano i oragnizovano izveden genocid, ento-političku homogenizaciju... Sad bi oni (RS) da dovrše taj projekt, da se proglase državom u državi ili nezavisnom državom. Naša poruka je da genocid ne smije biti sredstvo prekrajanja novih granica u Evropi. Poslije 1945. to je nedopustivo", dodao je Šušnica.

Hitna reakcija

Kako je rekao, svijet se u BiH suočava ne samo sa napadom na ovu star Evropsku zemlju, već napadom na princip.

"Princip međunarodnog humanitarnog prava. Ako se dopusti da bh. entitet RS unutar države BiH u bilo kojem obliku stekne neki vid suverenosti, neki vid državnosti, pogotovo ako joj se dozvoli da izađe kao samostalna i nezavisna država iz BiH, onda je svijet kompletan pristao na činjenicu da su genocid, ratni zločini, zločin protiv čovječnosti legalno i legitimno sredstvo u ostvarivanju političkih ciljeva, u kreiranju novih država, u secesiji regija, teritorijalnom zaokruženju postojećih država. Pa onda što se ne bi se i druge političke elite u Španiji, Holandiji i drugdje usmjerili na to da likvidiraju svoje političke neistomišljenike, po bilo kojem osnovu, i ostvare svoje politike ciljeve koji se tiču nezavisnosti... ", dodao je.

Mirovne snage

Po njemu, reagirati se mora hitno.

"Tražimo, prvo, dekonstrukciju ove krize. Odvraćanje od i prevreniranje mogućih oružanih sukoba, prveriniranje pravnog nasilja, državnog udara, oružane pobune, a tek onda reforme ustavne arhitekture BiH na takav način da nove reforme ne donesu nove diskriminacije i segregacije, teritorijalne podjele već da se donesu integriraniji, ravnopravniji, nediskriminativni izborni sistem i uređenje. Da omoguće društvu da slobodnije diše, bude liberalnije. Mi zahtijevamo, tražimo od svjetskih moćnika ne samo da uvedu sankcije svim koji su prijetnja mirnu, stabilnosti, ustavnom poretku, već i da smijene i isključe iz politike Milorada Dodika koji je eksponent broj jedan ovih nestabilnosti", rekao je Šušnica.

Također, povezao je vodeće države svijeta da u sklopu tog odvraćanja upute znatne i respektabilne mirovne snage, preventivne timove u okviru Misije Altea, jer da na osnovu Daytonskog sporazuma imaju legitimitet i legalitet da se takvo nešto uradi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije