SDP predložio zakon kojim bi se ukinule akcize na gorivo: Vlada FBiH spava

0
L. M.
SDP predložio zakon kojim bi se ukinule akcize na gorivo: Vlada FBiH spava
Foto: SDP BiH / Damir Mašić

SDP BiH održao je danas press konferenciju na kojoj su predstavili mjere za ublažavanje posljedica enormnih poskupljenja.

Zastupnici ove stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predat će u proceduru prijedlog Izmjene Zakona o akcizama, Zakon o minimalnoj plati, Izmjene Zakona o PIO.

Također su komentirali poskupljenje struje privrednim subjektima u FBiH.

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Saša Magazinović, šef kluba zastupnika SDP BiH u Parlamentu BiH, kazao je, kada je riječ o prijedlogu Izmjena Zakona o akcizama, da je cijena goriva trenutno 2.71 KM.

"Ekonomska kriza ne pogađa samo BiH, nego zemlje EU, i one se na različite načine nose s krizom i pokušavaju zaštititi građane. Vlasti u BiH spavaju. Mi kao opozicija možemo uputiti ovaj prijedlog u proceduru, a danas je i pušten", naveo je Magazinović.

Ovim bi, kako je rekao, bila smanjena cijena goriva do 45 feninga po litru goriva.

"Zakonom neće biti propisan rok trajanja, predložit ćemo ga u hitnoj proceduri. Njegovi rezultati mogu biti vidjeti odmah", rekao je Magazinović.

Da su akcize korištene na način kada je to usvajano, prema njegovom mišljenju, ne bismo se danas našli u ovakvoj situaciji.

Damir Mašić, šef kluba zastupnika SDP BiH u Parlamentu FBiH, podsjetio je da je Klub SDP-a PD PFBiH predložio zakon kojim se ograničava cijena marže na maloprodajne cijene nafte i naftnih derivata.

"Imamo i zaključke da Vlada FBiH donese mjere kontrole rasta cijene osnovnih životnih namirnica te da konačno aktivira robne rezerve", naveo je Mašić.

SDP je, kako je kazao, jedini politički subjekt koji je predložio ovakve mjere.

"Pokušali smo ublažiti taj udar na građane u BiH, koji se, već tada, nazirao", istakao je federalni parlamentarac.

Također je potcrtao da je potrebno uskladiti povećanje penzija sa povećanjem cijena osnovnih životnih namirnica.

"Ukazali smo i na enormna poskupljenja koja je Elektroprivreda BiH nametnula privrednim subjektima. Nastavit ćemo insistirati, u martu očekujemo sjednice, na usvajanju Zakona o minimalnoj plati. Na kraju postavljam pitanje: Šta radi Vlada FBiH u vezi svega ovoga, šta radi Ministarstvo trgovine čiji je zadatak da vrši kontrolu kretanja cijena? Imamo Vladu koja spava, resornog ministra koji spava, premijera koji spava", zaključio je Mašić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije