Mašić nakon odluke o Pravilniku o zamjeni fiskalnih kasa: Borba se isplatila

4
I.S.
Mašić nakon odluke o Pravilniku o zamjeni fiskalnih kasa: Borba se isplatila
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Damir Mašić

Postupajući po Zaključku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, sa sjednice održane 30.11.2021. godine, zaprimljenog u Federalnom ministarstvu finansija dana 10.12.2021. godine, zamjenica premijera i ministrica financija Jelka Milićević danas je stavila izvan snage Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH.

Damir Mašić (SDP BiH) za portal Radiosarajevo.ba napomenuo je da je ovo riješeno zahvaljujući, prije svega, aktivnostima Kluba zastupnica/zastupnika SDP BiH‬⁩ u Parlamentu FBiH.

"Borba se isplatilaPodsjećam da je prije mjesec dana u Parlamentu FBiH usvojen zaključak Predstavničkog doma koji nalaže Ministarstvu finansija stavljanje van snage Pravilnika kojim je propisana obaveza zamjene fiskalnih kasa što bi privrednike koštalo preko 60 miliona KM", napomenuo je Mašić.

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

Pojasnio je kako je prijedlog SDP-a odbijen prvi put 27. septembra, a 27. oktobra je odbijen zaključak.

"Na sjednici smo 31. novembra predložili isti zaključak i mi i SDA klub koji je evoluirao u svom stavu spram uvedenog nameta, što smo pozdravili", podcrtao je Mašić.

On je napomenuo i da je teško vrijeme za privrednike, posebno zbog najavljenog poskupljenja električne energije u FBiH, te da će im ovo biti olakšica.

"Ponovo se zahvaljujem dijelu parlamentaraca vladajuće većine koji su prepoznali našu argumentaciju i zajedno s nama glasali o stavljanju van snage lošeg i štetnog pravilnika Vlade FBiH i Ministarstva finansija", zaključio je Mašić.

Napomenimo, kako je Milićević napomenula ranije, Pravilnik je upravo predstavljao mjeru za suzbijanje porezne utaje kroz postepenu zamjenu zastarjelih uređaja s uređajima koji evidentiraju promet u realnom vremenu.

Prema procjenama Vlade FBiH, do 14. 5. 2020.godine bilo je 83.547 fiskalnih uređaja čiji procijenjeni trošak zamjene prelazi 60 miliona KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije