Donesena odluka: Izmijenjen Pravilnik o registraciji vozila u BiH

Radiosarajevo.ba
Donesena odluka: Izmijenjen Pravilnik o registraciji vozila u BiH
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine donijelo je Pravilnik o izmjeni i dopuni Pravilnika o registriranju vozila.

Potreba za donošenjem ovog Pravilnika javila se uslijed proglašenja stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriju BiH uzrokovane pandemijom koronavirusa.

"Nakon što je ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović predložio donošenje odluke o produženju važenja registracije vozila u Bosni i Hercegovini za vozila koja su registrirana u BiH, a čija je potvrda o registraciji istekla poslije 15. marta 2020. godine do 30. aprila 2020. godine, koja nije dobila potporu na sjednici Vijeća ministara BiH održanoj 1. aprila  2020. godine, predmetna oblast je uređena kroz izmjene Pravilnika.

Stoga je u Pravilnik dodat stavak u kojem stoji da se: „za vozila čija je registracija istekla nakon 16. marta 2020. godine, zahtjev za produženje registracije vozila može podnijeti najkasnije 90 dana od dana prestanka stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriju BiH, a ako se zahtjev za produženje registracije vozila ne podnese do roka predviđenog ovim člankom, vozilo se službeno odjavljuje iz evidencije registriranih vozila a vlasnik vozila dužan je vratiti registarske pločice nadležnom tijelu u roku od osam dana“, saopćeno je iz ovog ministarstva.

Pravilnik o izmjeni i dopuni Pravilnika o registriranju vozila je upućen na objavu u Službeni glasnik Bosne i Hercegovine, a stupa na snagu narednog dana od dana objave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije