BiH počinje sa provjerama svih autodijelova koji ulaze u zemlju

Anadolija
BiH počinje sa provjerama svih autodijelova koji ulaze u zemlju
Foto: AA / Radni sastanak

U narednim mjesecima Bosna i Hercegovina počinje sa provjerama autodijelova koji ulaze u zemlju. 

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH je krajem marta ove godine objavilo odluku o najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korištena vozila pri homologaciji tipa vozila i homologaciji pojedinačnog vozila, te za dijelove, uređaje i opremu vozila pri homologaciji tipa.

Ovom odlukom se propisuju najniži tehnički zahtjevi za novoproizvedena i korištena vozila u procesima homologacije tipa vozila i homologacije pojedinačnog vozila, te za diјеlоvе, urеđаје i opremu vozila u procesu homologacije tipa.

Danas je u Sarajevu, s tim u vezi, održan radni sastanak s uvoznicima i proizvođačima dijelova, uređaja i opreme za vozila u BiH. Drugi će biti održan sutra u Banjoj Luci. Nakon toga će se provesti i završno testiranje informacionog sistema za homologaciju dijelova. 

Zoran Andrić, pomoćnik ministra komunikacije i transporta BiH, podsjetio je na odluku koja je ranije donesena, a kojom se, između ostalog, propisuju tehnički standardi koje moraju da posjeduju vozila koja se uvoze u BiH. 

"Jedan dio te odluke tiče se i rezervnih dijelova koji se stavljaju na tržište BiH. Odlukom je predviđeno da se originalni rezervni dijelovi koji se stavljaju na tržište, prolaze jedan postupak provjere ispravnosti, što dosad nije rađeno kada je BiH u pitanju", pojasnio je Andrić.

Prema njegovim riječima, od septembra, odnosno decembra, zavisno o kojim dijelovima se radi, počinje se s provjerama. 

"Predviđeno je da sistem bude u potpunosti elektronski", rekao je Andrić.

Drago Talijan iz Centra za motorna vozila, koji je nosilac konzorcija koji obavlja administrativne poslove u oblasti homologacije, izjavio je da dijelovi, koji budu obuhvaćeni odlukom, morat će da prođu provjeru prije nego što budu pušteni na tržište BiH. 

"Danas smo napravili sastanak sa uvoznicima dijelova, da se pripremimo za ono što predstoji i da ne bude zastoja u radu. Dijelovi do sada nisu bili podvrgnuti provjeri na naše tržište je moglo doći bilo šta. Zbog svih problema koje imamo u saobraćaju, Ministarstvo je odlučilo da uključi jednu grupu dijelova koji predstavljaju sisteme od značaja za bezbjednost u vozilu. U prvoj grupi počinjeno s dječijim, sjedalicama, kacigama itd", rekao je Talijan.  

Naveo je i da će u nastavku u provjere biti uključeno više od 40 dijelova. 

O značaju provjere dijelova govorio je i Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH. Pojasnio je da je rok primjene za neke dijelove 90, a neke 180 dana, od stupanja na snagu odluke. 

"Cilj je da svi dijelovi koji uđu na tržište BiH budu u skladu sa svim normativima koji se preuzimaju od Evropske komisije, odnosno da dijelovi koji se ugrađuju u automobile u BiH budu sigurni isto onoliko koliko su sigurni u drugim dijelovima Evrope", rekao je Jašarspahić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije