Magazinović: Puno se stvari ne uklapa u priču o preuzimanju bh. neba

M. R. S.
Magazinović: Puno se stvari ne uklapa u priču o preuzimanju bh. neba
Foto: Facebook / Saša Magazinović / Postavljena pitanja o kontroli bh. neba

Saša Magazinović, šef Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, danas je uputio interesantna pitanja resornom Ministarstvu komunikacija i prometa BiH koja se tiču kontrole bh. neba.

Magazinovića zanima je li tačno da BiH zapravo uopće nema radar kojim može kontrolisati zračni prostor i da naše nebo kontrolišu vojni radari iz Srbije i Hrvatske.

Pitao je i da li je tačno da je na sarajevski aerodrom postavljen polovan radar čije je prvenstvena namjena zapravo otkrivanje brodova, kao i da li je tačno da je na Jahorini radar koji nije ni predviđen za osmatranje već za polijetanje i slijetanje aviona na aerodromima.

Zašto nikada u BiH nije došao američki radar kojim bi se pokrio cjelokupni vazdušni prostor Bosne i Hercegovine, o čijoj je kupovini još 1998. godine donijelo Predsjedništvo BiH u sastavu Alija Izetbegović, Momčilo Krajišnik i Krešimir Zubak?“, pitao je Magazinović.

Za Radiosarajevo.ba Magazinović je kazao da ima takve informacije i zato je postavio pitanja. 

"U posjedu sam ugovora iz 1998. godine kada je BiH trebala kupiti taj američki radar. Očigledno nam nije došao i očigledno nemamo radar kojim u potpunosti pokrivamo svoj vazdušni prostor. Činjenica je i da je na svečanost povodom preuzimanja neba potrošeno 300.000 KM. PItao sam direktora BHANA jesmo li zaista preuzeli kontrolu. Dobio sam odgovor da nije baš tako. Trećina neba nije pod našom kontrolom", rekao je Magazinović. 

Istakao je da se dosta stvari ne uklapa u ono što je bilo prezentirano. 

"Ne tvrdim ništa, postavljam pitanja. Ali bojim se da ćemo se negativno iznenaditi odgovorima", dodao je Magazinović.

Tim povodom kontaktirali smo Agenciju za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA). Ali...

Nudžeim Rečica, zamjenik direktora BHANSA, kazao je da svaki poslanik ima pravo da postavi pitanje i da će oni odgovoriti na svako koje je za njih.

Stava je i da je bolji način da bilo ko, a posebno zastupnici, posjete BHANSA-u i na licu mjesta se uvjere u sve šta je do sada urađeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije