Počelo stručno osposobljavanje 69 kontrolora letenja u BiH

Anadolija
Počelo stručno osposobljavanje 69 kontrolora letenja u BiH
„U oktobru 2019. godine trebamo početi kontrolirati naše nebo u potpunosti“, kazao je Jusko.

U povodu početka stručnog osposobljavanja kontrolora letenja za potrebe Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) danas je u prostorijama Visoke škole “Logos centar” na Bišću polju kod Mostara održana konferencija za novinare tokom koje je najavljena potpuna kontrola bh. neba do 2019. godine.

„Početak stručnog osposobljavanja kontrolora letenja je važan događaj za BiH“, kazano je na konferenciji gdje je predstavljen i kratki film o BHANSA-u, koja je omogućila stručno osposobljavanje 69 kandidata za kontrolu letenja i napravila veliki iskorak za realizaciji pružanja usluga u cjelokupnom zračnom prometu BiH

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko je kazao kako je ovaj projekt za njega jedan od najznačajnijih jer je 15. dan svog mandata dobio poziv od direktora BHANSA kako bi razgovarali o edukaciji koja je u jednom momentu bila na poziciji "stand-by", te je ta tačka nakon sedam dana već bila na sjednici Vijeća ministara BiH.

„Od tog momenta su bili stvoreni svi preduvjeti da se krene s raspisivanjem međunarodnog tendera i danas se nalazimo ovdje gdje jesmo. Za mene je jedan od najvažnijih trenutaka u mom dosadašnjem mandatu to što je ispred nas jedna pionirska generacija koja će dobiti priliku da kontrolira zračni prostor Bosne i Hercegovine“, kazao je ministar Jusko.

To je, kako je naglasio, veliki benefit, kao i sve ono što će pionirska generacija kontrole letenja donijeti BiH.

Bez obzira na finansijski izdatak, on je kao državni ministar istakao da je najznačajniji strateški benefit da BiH pokaže kako ima kvalitetne kadrove koji mogu kontrolirati svoje nebo, što sada rade susjedne zemlje.

„Bez obzira na to gdje ću biti u tom momentu, želim da budem dio ceremonije kada budete preuzeli kontrolu našeg zračnog prostora u potpunosti“, kazao je Jusko u obraćanju budućim kontrolorima letenja, te poželio uspješnu daljnju edukaciju uz savjet da se drže kao tim, jer će im se to najviše isplatiti kada se vrate u stvarnost.

„Jedan od najvećih benefita koje čovjek može imati u okviru svoga posla jeste da radi posao za koji su direktno vezani ljudski životi. Možete, kada se vratite kao kontrolori leta, raditi čitav svoj život bez ijednog problema, a možete doći u situaciju da u 15 minuta vašeg mandata budete u situaciji da u roku od tri minute odlučujete o 300 života i da se u tome momentu nalaze iznad vas. Ako niste pribrani i u stanju da reagirate na pravi način i ako nemate prave ljude oko sebe, možete doći u situaciju da BiH po vas bude najveći tragičar ili da budete junaci kakve samo svijet čeka. Tamo gdje nema jasnog znanja, nagađa se, a od deset nagađanja, devet je pogrešaka“, zaključio je ministar Jusko.

Direktor BHANSA-e Davorin Primorac je istaknuo da je odabrana najbolja škola, te da su BHANSA i ANS Češke Republike potpisali ugovor o nabavci usluga stručnog osposobljavanja za novu generaciju kontrolora zračnog prometa u bh. zračnom prostoru.

„Potpisivanjem ovog ugovora, BHANSA je kao najmlađa članica u Europi na korak bliže ostvarenju svog strateškog cilja, odnosno početka pružanja usluga u cjelokupnom zračnom prostoru BiH, a što je planirano za kraj 2019. godine“, kazao je Primorac.

On je istaknuo da će ugovorom za potrebe Centra oblasne kontrole letenja biti školovano 45 kandidata, a za potrebe prilaznih i aerodromskih jedinica kontrola letenja još 24 kandidata, te zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli da dođe do sklapanja jednog ovako značajnog ugovora, a posebice ministru Jusku koji je ovaj projekt podržao od na samom početku svog djelovanja.

Svima koji su doprinijeli sklapanju ovoga ugovora zahvalio se i direktor Air Navigation Services of the Czech Republic Jan Klas.

„Ovo je na neki način historijski ugovor za Češku Republiku, kao i za Bosnu i Hercegovinu iz više razloga, a naročito je bitan za unapređivanje usluga u BiH. Veoma smo zadovoljni što je ovaj cilj postignut. Mi ovo ne smatramo samo jednom ugovornom obavezom, nego i veoma značajnom međunarodnom suradnjom. Drago mi je da vidim da vaša kompanija ima podršku ministra vaše zemlje i nadam se da ćemo zajedničkim snagama postići naš cilj“, kazao je Klas, te poželio sreću svim studentima.

Dvadesetdevetogodišnja Sandra Oljača iz Banje Luke kazala je da je uz sve znanje sreća zaista potrebna, te da je procedura bila naporna i duga kroz osam testiranja, ali da je neizmjerno sretna zbog toga što je među 69 kandidata za kontrolu bh. neba baš i ona.

„Prema dosadašnjim informacijama, ovdje smo do 21. jula i ovdje završavamo teorijski dio obuke, a nakon toga imamo sedam dana pauze, pa odlazak u Češku gdje nas čekaju vježbe na simulatorima u Pragu do 21. augusta, kada nas očekuju završni testovi za prvi dio treninga. Nakon toga nas raspoređuju po ovlaštenjima za koje ćemo se školovati. Rejting trening će se također održati u Češkoj“, kazala je Oljača.

Školovanje kontrolora zračnog saobraćaja u prosjeku traje dvije godine i provodi se u skladu s međunarodnim standardima i regulativama. Ugovorom o nabavci usluga stručnog osposobljavanja za novu generaciju kontrolora zračnog prometa u bh. zračnom prostoru, u Češku Republiku na osposobljavanje odlazi 69 kandidata.

Oni bi po završetku edukacije kontrolu neba nad Bosnom i Hercegovinom trebali preuzeti krajem 2019. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije