Raspisan novi tender za nabavku pasoša

Radiosarajevo.ba
Raspisan novi tender za nabavku pasoša
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Nakon brojnih problema s isporukom pasoša u BiH, Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) raspisala je tender za nabavku pasoških knjižica.

Ponude na tender koji je raspisan jučer mogu se dostaviti do 20. juna, nakon čega će IDDEEA s ponuđačem potpisati četverogodišnji okvirni sporazum i ugovor vrijedan 25,6 miliona KM bez PDV-a.

Podsjećamo, IDDEEA je 20. februara raspisala tender za nabavku pasoških knjižica 

U pregovaračkom postupku, koji je 20. februara počeo pozivom za dostavljanje zahtjeva za učešće u nabavci pasoških knjižica, učestvovale su kompanije Gemalto iz Francuske, UAB Garsu pasaulis iz Litvanije i Mühlbauer d.o.o iz Banje Luke.

Nakon što je francuska kompanija Gemalto odustala od žalbe, koju je prvobitno uložila u ovom postupku, izvršena je ocjena blagovremeno dostavljenih zahtjeva za učešće i utvrđeno da druge dvije kompanije ispunjavaju uvjete za nastavak postupka.

Litvanska firma je u daljnjem toku postupka odustala od učešća jer nije mogla ispuniti tehničko-tehnološke uvjete pa su pregovori provedeni s kompanijom Mühlbauer d.o.o koja je i izabrana kao najpovoljniji ponuđač, te su trebali izraditi i isporučiti maksimalno 550.000 komada pasoških knjižica.

Ugovor je potpisan na 12 mjeseci, a vrijednost za navedenu količinu pasoških knjižica iznosi 10.997.415,00 KM s PDV-om, s tim da će dobavljaču biti plaćena samo količina pasoša koja bude izrađena, što zavisi od broja podnesenih zahtjeva kod nadležnih organa.

Time je riješena višemjesečna neizvjesnost oko osiguravanja pasoških knjižica za građane Bosne i Hercegovine i osiguran nastavak kontinuiteta izdavanja pasoša nakon isteka trogodišnjeg okvirnog sporazuma s dobavljačem, no problemi su se nastavili zbog tehničkih problema, odnosno nedostatka papira za pasoše.

No kako je i najavio ministar za civilne poslove BiH Adil Osmanović IDDEEA je raspisala novi tender za nabavku pasoša u trajanju od četiri godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije