IDDEEA / Građani BiH neće ostati bez pasoša

18. 05. 2017. u 15:45:00 Fena

Shares: 0

Iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) saopćili su da nisu u mogućnosti da u punom kapacitetu vrše personalizaciju i isporuku pasoša na lokacije nadležnih organa.

To se dešava zbog tehničkih razloga te smanjenog kapaciteta izrade pasoških knjižica.

Podsjećaju da je u prethodnom periodu zaključen ugovor na period od jedne godine sa dobavljačem pasoških knjižica čime je osiguran kontinuitet u izdavanju putnih isprava za građane Bosne i Hercegovine. 

"Trenutni dobavljač vrši izradu pasoških knjižica u smanjenom kapacitetu, a zbog nedostatka repromaterijala čija se isporuka očekuje u narednom periodu od mjesec dana", navodi se u saopćenju IDDEEA-e.

S tim u vezi, IDDEEA u skladu sa svojim tehničkim mogućnostima, kako dodaju, čini sve da u ovom periodu odgovori na zahtjeve za izdavanje pasoša u što kraćem roku, te naglašavaju da nema nikakve bojazni da će građani ostati bez putnih isprava.

"Navedeni tehnički problem kod dobavljača je u fazi rješavanja, imamo čvrsta uvjeravanja dobavljača da će se problem nedostatka repromaterijala riješiti u što kraćem roku, čime će se normalizovati cjelokupan proces izdavanja pasoša", naglašavaju.

Mole građane za razumijevanje, a da ukoliko se radi o tzv. hitnim slučajevima (liječenje u inostranstvu, bolest i smrt člana uže porodice) građani pokreću postupak izdavanja putnih isprava u roku kraćem od propisanog, i u tom slučaju će se putne isprave izdavati bez dugotrajne procedure.

Cijena i naknada za izdavanje ovih putnih isprava ista je kao cijena putne isprave izdate u redovnom postupku.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA