Poziv planinarima: Prijavite pronalazak neeksplodiranih ubojitih sredstava

Radiosarajevo.ba
Poziv planinarima: Prijavite pronalazak neeksplodiranih ubojitih sredstava
Federalna uprava civilne zaštite počela je s pripremama akcije o pronalasku neeksplodiranih ubojnih sredstava u neposrednoj blizini planinarskih staza.

Kako su saopćili, zaprimili su više informacija o pronalasku neeksplodiranih ubojnih sredstava u neposrednoj blizini planinarskih staza, uglavnom na udaljenim i teško dostupnim lokacijama kojima je nemoguće pristupiti bilo kakvim vozilom,

"Zbog broja pristiglih informacija operacija će biti usmjerena prvenstveno na područje Treskavice, ali će biti planirano uništenje eksplozinih sredstava i na drugim planinama prema primljenim informacijama. S obzirom da se radi o pronađenim eksplozivnim sredstvima koja se nalaze udaljena više sati hoda od naselja i prohodnih puteva, radi se o veoma rizičnoj operaciji koja iziskuje temeljite  pripreme", navode iz FUCZ.

Apelirali su na planinare i planinarske vodiče da prikupe minimalnu količinu informacija potrebnu za efikasno pronalaženje ovih sredstava.

"Prvenstveno ih upozoravamo da uočeno eksplozivno sredstvo nipošto ne diraju, već da ga fotografiraju u krupnom planu i njegovo okruženje i snime koordinatu mobilnim telefonom. Potrebno je i da sredstvo obilježe komadom najlona ili tkanine u boji kako bi moglo biti uočeno u kamenjaru ili vegetaciji", kažu iz FUCZ.

Dodaju da su u pojedinim slučajevima timovi za UES Federalne uprave civilne zaštite već  uklonili nekoliko sredstava prijavljenih pored planinarskih staza na planinama Treskavici i Visočici u čiju je blizinu bilo moguće prići vozilima.

Informacije o pronalasku eksplozivnih sredstava mogu se prijaviti na sljedeće kontakte:

  •  Operativni centar Federalne uprave civilne zaštite - 767 530
  •  Na facebook stranici FUCZ (inbox)
  • -Na e-mail adresu - nus@fucz.gov.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije