Novo poskupljenje goriva u BiH

2
Radiosarajevo.ba
Novo poskupljenje goriva u BiH
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Benzinska pumpa

Nove su cijene i na benzinskim pumpama. U Federaciji BiH gorivo je poskupjelo u prosjeku za sedam feninga po litru.

Tako benzin košta i do 2,61 KM po litru, a dizel 2,66 KM. Ekonomski stručnjaci tvrde da su akcize posljedica globalne ekonomske krize. 

Damir Miljevićekonomski analitičar i stručnjak za oblast energetike za Federalnteleviziju je pojasnio.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

"Da ograniči rast marži pošto ne može da ograniči cijenu. Drugo je da utiče na taj način da se smanje davanja jer u cijeni svih tih proizvoda, recimo nafte i naftnih derivata, najmanja je cijena nafte i naftnih derivata – najveća cijena je kojekakvih davanja. Od akciza, poreza, prireza i tako dalje", objašnjava Miljević.

Zastupnik SDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović najavio je da će ta stranke sutra staviti u proceduru zakon kojim se ukidaju akcize.

"One su nedavno uvedene i uvedene su da bi imale ekspanziju cestogradnje. Podsjetit ću - tada je Lars Gunnar Wigemark najavio dolazak IKEA-e, velikih investitora i tako dalje. Ono što možemo uraditi jeste ukinuti akcizu i to će značiti gorivo jeftinije za oko 40 feninga po litri", poručio je Magazinović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije