SDP: 'Postoje politike koje nisu krenule putem pokajanja i prihvatanja sudskih utvrđenih činjenica'

1
Radiosarajevo.ba
SDP: 'Postoje politike koje nisu krenule putem pokajanja i prihvatanja sudskih utvrđenih činjenica'
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Press nakon sastanka u Sarajevu

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine pozdravlja usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, izglasanu u četvrtak, 23. maja, na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

"Genocid u Srebrenici je sudski utvrđen presudama Haškog tribunala, te rezolucija ima i treba da ima za cilj institucionalnu memorijalizaciju i provođenje kulture sjećanja na svjetskom nivou, kako bi tragično iskustvo Srebrenice opominjalo i djelovalo kao moralna savjest čovječanstva. Usvajanje Rezolucije je civilizacijski opravdan i očekivan potez.

Nažalost, u Bosni i Hercegovini, kao i regionu, postoje politike koje nisu krenule putem pokajanja i prihvatanja sudskih utvrđenih činjenica, što Rezoluciju na nivou tako bitnog tijela poput UN-a, čini još potrebnijom, jer služi suzbijanju revizionističkih poriva.

Zenica: Muškarac preminuo u pritvoru nekoliko sati nakon hapšenja

Zenica: Muškarac preminuo u pritvoru nekoliko sati nakon hapšenja

Iako sama Rezolucija nije stavila kolektivnu etiketu narodu, političke elite u Srbiji i RS-u žele upravo narod iskoristiti kao štit za pravdanje vlastitih političkih stavova. SDP BiH poziva takve aktere da još jednom pročitaju sadržaj usvojene Rezolucije.

Također, želimo uputiti riječi zahvale svim koji su glasali za usvajanje Rezolucije, zemljama kosponzorima i brojnim drugim institucijama, pojedincima i organizacijama koje su lobirale za usvajanje rezolucije.

Posebno želimo istaknuti dugotrajan i predan rad predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, koji je uložio enorman trud i vrijeme u lobiranje, te kontinuirano radio na vanjskopolitičkom planu, kako bi inicijativa za usvajanje Rezolucije uspjela", saopštili su iz SDP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije