SDA: Pozdravljamo usvajanje Rezolucije o Srebrenici, pečat na istinu utvrđenu međunarodnim presudama

6
Radiosarajevo.ba
SDA: Pozdravljamo usvajanje Rezolucije o Srebrenici, pečat na istinu utvrđenu međunarodnim presudama
Foto: SDA / SDA

Stranka demokratske akcije (SDA) pozdravlja odluku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o usvajanju Rezolucije kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, saopćeno je iz te stranke.

"Rezolucija Generalne skupštine UN-a je pečat na istinu koja je utvrđena presudama Međunarodnog suda pravde i brojnim presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Posebno je značajno da se Rezolucijom bez rezerve osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici kao historijskog događaja i poziva države članice da očuvaju utvrđene činjenice kroz svoje obrazovne sisteme i razvijanjem odgovarajućih programa", navedeno je.
 
Dodaje se da je Generalna skupština UN-a osudila i veličanje presuđenih počinilaca genocida i drugih ratnih zločina, "što je jasna poruka aktuelnom režimu u Srbiji i entitetu RS koji to kontinuirano i sistematski čine".
 
"Čestitamo svima koji su doprinijeli da Rezolucija bude usvojena, od trenutka kada je u mandatu ministrice Bisere Turković i člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića u saradanji sa udruženjima žrtava sačinjen inicijalni tekst, preko vrijednog rada ambasadora Svena Alakajala i Zlatka Lagumdžije, do završnog angažmana na lobiranju drugih bh. zvaničnika.

Zahvaljujemo se svim članicama Ujedinjenih nacija koje su stale na stranu istine i podržale usvajanje Rezolucije, a posebno državama kosponzorima", saopćeno je iz SDA.

Meteorolozi najavili novu promjenu vremena. Stižu pljuskovi, a ovi dijelovi BiH su prvi na udaru

Meteorolozi najavili novu promjenu vremena. Stižu pljuskovi, a ovi dijelovi BiH su prvi na udaru

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije