SDP poručuje: SDA i HDZ opet dogovaraju talove u Mostaru

6
Radiosarajevo.ba
SDP poručuje: SDA i HDZ opet dogovaraju talove u Mostaru
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Nermin Nikšić

"SDA i HDZ su se opet potrudile da svoje međusobne dogovore, političke trgovine i skrivene interesne talove prenesu na Mostar u nadi da će ponovo u izbornoj godini otvoriti međunacionalne i međuvjerske konflikte. Tako je ovaj put SDA u dogovoru sa HDZ-om na federalnom nivou osigurala novac za gradnju određenih građevina i u mostarskoj Centralnoj zoni", ističu iz SDP-a BiH.

Taj novac je osiguran na prijedlog premijera iz SDA, što je svesrdno podržao HDZ. U tom segmentu posebno je zanimljivo da SDA i HDZ već „znaju“ šta će se graditi u Centralnoj zoni iako za nju još uvijek nije usvojen Regulacijski plan, tvrde iz SDP-a.

Upravo iz ovog razloga SDP je u federalnom parlamentu podržao amandman grupe zastupnika iz Hercegovine kojim se traži da se u Mostaru dodijeli novac za kapitalne projekte u gradu, ali da se mostarskom Gradskom vijeću omogući sloboda da dvotrećinskom većinu odluči u koje konkretne projekte će taj novac biti potrošen.

U nastavku pročitajte ostatak saopćenja SDP-a BiH.

"Prije dvije godine smo uspjeli vratiti budžet u Gradsko vijeće na usvajanje, a ovaj put smo amandmanom zajedno sa kolegama od kojih su neki čak i iz SDA zahtjevali da Gradsko vijeće samostalno odluči na koji način će iskoristiti u kapitalnim projektima predviđenih 13,5 miliona KM.

Nažalost, ovaj amandman nije dobio potrebnu većinu jer je glasačka mašinerija SDA i HDZ-a uz pomoć njihovih satelita namjerno i svjesno odlučila prejudicirati izgled budućeg regulacijskog plana za Centralnu zonu.

Slične situacije se događaju godinama tako da je i ovaj put očigledno da rukovodstvo mostarske SDA, čak i mimo dijela svojih federalnih zastupnika, ponovo radi u interesu HDZ-a, odnosno njihovih međusobnih skrivenih dogovora po principu: „Ti meni – ja tebi“.

U prilog tome govori i informacija da je ovih dana u centru Mostara praktično ilegalno započeta gradnja jednog hotela u vlasništvu tajkuna direktno povezanog sa vrhom mostarske SDA, a da o tome javnost nema nikakve konkretne informacije. Zbog toga se postavlja pitanje što je cijena koju će mostarska SDA isporučiti HDZ-u?

Zbog svega ovoga u Gradskom vijeću Mostara uporno ćemo inzistirati da se za Grad Mostar prvo mora donijeti novi prostorni plan, nakon toga novi regulacijski planovi, a tek nakon usvajanja tih dokumenata krenuti u intenzivnu gradnju.

Pitanje urbanističkog uređenja Mostara nije pitanje jedne ili nekoliko građevina već cjelokupne slike koja će odrediti izgled našeg grada zauvijek. Zbog toga ćemo inzistirati da se prekine s praksom pogodbi između SDA i HDZ-a oko gradnje u Mostaru i zatražiti da se za mostarsku centralnu zonu raspiše međunarodni arhitentonski natječaj kojim bi se izbjegla međusobna trgovina između SDA i HDZ-a.

Ovim putem ujedno poručujemo mostarskim SDA-ovcima i HDZ-ovcima da nije glavno pitanje hoće li se i gdje graditi džamija ili crkva, jer je potpuno jasno da upravo zbog njihove bahate vladavine, katastrofalne ekonomske situacije i masovnog odlaska stanovništva, u te objekte za nekoliko godina neće imati ko da ide", navodi se u saopćenju SDP-a. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije