SDP BiH: Vrijeme je da se svi uozbilje i pripreme odgovor na separatizam

0
Radiosarajevo.ba
SDP BiH: Vrijeme je da se svi uozbilje i pripreme odgovor na separatizam
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić i Vojin Mijatović

Povodom izjava Milorada Dodika na današnjoj sjednici Narodne skupštine RS, Socijaldemokratska partija BiH poziva sve odgovorne činitelje političkog poretka u Bosni i Hercegovini da se uozbilje i pripreme sistematičan i strukturiran odgovor na očit separatistički akt.

"Potpuno je jasno da je Dodik u političkom smislu krenuo u samoubilačku misiju. Njen cilj je da uvlačenjem cijele države u sukobe i nestabilnost iza lažnih interesa naroda Dodik sakrije svoje tragove uništenja, pljačke javnih resursa i osiromašenja građana ovog dijela Bosne i Hercegovine.

Očekujemo da pravosudne institucije države u skladu sa hitnošću novonastale situacije odmah poduzmu nužne mjere u skladu sa svojim dužnostima. Nužno je odmah pravosudnom akcijom onemogućiti nastavljanje činjenja teškog krivičnog djela podrivanja suvereniteta Bosne i Hercegovine od strane Dodika i njegovih sljedbenika", ističu iz SDP-a.

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

Visokog predstavnika, kao najmoćnijeg činitelja domaćeg pravnog poretka sa najširim ovlaštenjima, pozivaju da bez odlaganja izvrši svoju dužnost i sankcioniše one koji podrivaju Dejtonski sporazum i mir u Bosni i Hercegovini.

"Od demokratskog svijeta očekujemo da podrži ovakve aktivnosti Visokog predstavnika, te da konačno nametne sankcije svim onim koji destabilizuju regiju i priječe evropski put Bosne i Hercegovine. Krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica pokaže da neće u Bosni i Hercegovini tolerisati krimske i slične scenarije.

Umjesto lamentiranja dijela političkih činitelja nad neuspjelim razgovorima o pitanjima koja su ipak u ovom trenutku sporedna, sve političke subjekte koji proklamuju državničko djelovanje pozivamo na hitno reakciju i djelovanje na sprečavanju udara na ustavno uređenje i državni poredak.

Na ovaj scenario smo upozoravali mjesecima i pozivali sve da energiju usmjerimo na najdirektniju prijetnju demokratiji i cjelovitosti države. Cilj svakog političkog djelovanja mora biti zaštita suvereniteta države, pokretanje diplomatske ofanzive u tom smjeru, te poduzimanje svih raspoloživih zakonitih mjera u spriječavanju dalje destabilizacije i provedbe u djelo mračnog nauma Dodika i njegovih poslušnika", navodi se u saopćenju SDP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije