! / Radončić nakon sastanka s Palmerom: SDP delegitimiše sebe kao lidera opozicije

27. 01. 2022. u 13:14:00 L. M.

Shares: 0

Fahrudin Radončić, lider SBB-a, obratio se medijima nakon sastanka sa predstavnicima međunarodne zajednice u vezi izborne reforme u BiH Angelinom Eichorst i Matthewom Palmerom.

U svom obraćanju kritikovao je odluku SDP-a BiH jer su se povukli iz pregovora o izmjenama Izbornog zakona u BiH jer smatraju da nije potrebno pregovarati dok je u toku udar na državni i ustavni poredak i blokada instiucija.

"SDP koji je odbio prisustvovati sastanku u Neumu delegitimiše sebe kao lidera opozicije", poručio je.

Radončić je rekao kako očekuje da će pomak biti napravljen upravo u Neumu.

"Pregovori će se voditi u Neumu, situacija oko Ukrajine se komplicira i kulminira, i mislim da je ovo zadnja šansa kada ćemo imati ovoliku pažnju Washingtona i Brisela", rekao je lider SBB-a.

U više navrata je istakao kako se SBB ne povlači iz pregovora.

"Ne smatram mudrim potez prijatelja iz SDP-a, SDP je na bazi izbornog rezultata je lider opozicije. SDP se ovim delegitimira kao lidera, jer lider mora biti na svim značajnim mjestima gdje možemo razmjeniti sve argumente, naročito prema HDZ-u i BiH. Bježanje, sklanjanje ili izbjegavanje nije politički čin odgovornih ljudi", smatra Radončić.

Dodao je da novog prijedloga izbornog zakona nema, ali i da vjeruje u mogućnost pomaka u Neumu. 

"Nije neka mudrost otkriti da je vladajućim strankama HDZ-u, SDA-u, i SNSD-u odgovara da se ništa ne dogodi i da se nastavi izborna krađa", rekao je Radončić.

Na kraju obraćanja Radončić je zaključio da ako se radi o dizanju izbornog standarda ne možemo govoriti o tehničkim izmjenama, već o suštinskim


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (13)