Radončić nakon sastanka sa Palmerom: Nemam nikakve radosne vijesti

5
Radiosarajevo.ba
Radončić nakon sastanka sa Palmerom: Nemam nikakve radosne vijesti
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Fahrudin Radončić

Nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara u Uredu za Evropu i Euroaziju Matthew Palmerom, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić se obratio novinarima.

Na pitanje novinarke N1 o rezultatima sastanka sa Palmerom Radončić je rekao:

“Međunarodni medijatori ulažu velike napore da dođe do zajedničkog rješenja. Ne želim da budem pesimista, ali i nemam nikakve radosne vijesti da su se stavovi uslovno rečeno Hrvatskog i Bošnjačkog bloka približili.

3 jutarnje vježbe za bolji početak dana

3 jutarnje vježbe za bolji početak dana

Imamo previše kompliciranu situaciju u FBiH, ne treba biti veliki entuzijasta da se tako velike, teške teme koje traju desetak godina mogu završiti za nekoliko sastanka. Ono što je važno je da gospodin Izetbegović i gospodin Čović ulažu maksimalne napore da do kompromisa dođe.

Taj kompromis je još daleko. Ja i dalje zagovaram indirektan način izbora članova Predsjedništva BIH, da se to radi u Parlamentu BiH ne bi bilo plivajućih niti distrikta, niti kantona, izbjegli bi smo aluzije na treći entitet. Pregovori još traju i treba navijati da oni uspiju“, rekao je Radončić.

Izetbegović i Čović danas nisu davali izjave za novinare.

Podsjetimo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Demokratske fronte (DF) Željko Komšić sastao se danas sa specijalnim izaslanikom za izbornu reformu Sjedinjenih Američkih Država Matthewom Palmerom i direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst s kojima je razgovarao o izmjenama Izbornog zakona i Ustava BiH.

Nakon sastanka s međunarodnim dužnosnicima ponovio je da nije iznesen nikakav papir ili ponuđeno rješenje, ali napominje da se moglo shvatiti da je namjera izbrisati etički prefiks kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH.

Napominje da je predmet rasprave i Dom naroda Parlamenta BiH, odnosno, kako omogućiti da se u Dom naroda biraju i oni koji se ne izjašnjavaju kao predstavnici konstitutivnih naroda - Bošnjaci, Srbi ili Hrvati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije