Opozicija nakon sastanka s Palmerom i Eichhorst: To smo kao grupa čisto stavili na stol

16
Fena
Opozicija nakon sastanka s Palmerom i Eichhorst: To smo kao grupa čisto stavili na stol
FOTO: Fena / Lider opozicije nakon sastanka u Sarajevu

Nova runda pregovora oko izmjena Izbornog zakona između bosanskohercegovačkih političara i predstavnika međunarodne zajednice nastavljena je danas u Sarajevu s predstavnicima opozicionih stranaka koji kažu da su zatražili samo fer i poštene izbore.

Na današnjem sastanku sa specijalnim izaslanikom za izbornu reformu Sjedinjenih Američkih Država Matthewom Palmerom i direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst bili su predsjednici Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić, Naše stranke Edin Forto, Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić te predstavnik Naroda i Pravde Dejan Kovačević.

Sva četvorica su naglasili važnost zajedničkog djelovanja opozicije kojoj je jedini cilj da se 2022. godine osiguraju fer i pošteni izbori, a uz ispunjavanje tih uvjeta moguće je nadalje raditi na izmjenama Izbornog zakona i s tim u vezi izmjenama Ustava BiH.

Objavljena prognoza: Možemo li se nadati povratku proljetnih temperatura?

Objavljena prognoza: Možemo li se nadati povratku proljetnih temperatura?

Nikšić je kazao da niko iz SAD-a ili Evropske unije nije došao da BiH ponudi rješenja nego su došli da pregovaraju i razgovaraju zbog čega kaže da je zadovoljan njihovim pristupom kao i činjenicom da su uspjeli iznijeti zahtjeve opozicionih stranaka koji su potpisani u državnom parlamentu.

"Insistiramo da prvi korak bude osiguravanje fer i poštenih izbora. To je važno nama opozicionim strankama, ali i javnosti da ukoliko ovaj kompletan proces propadne ipak imamo 2022. godine fer i poštene izbore", poručio je Nikšić.

Nakon toga, navodi Nikšić, postoji spremnost opozicionara da razgovaraju o konkretnim rješenjima kao i do sada, dodajući da danas nije bilo razgovora o konkretnim rješenjima za izmjene Izbornog zakona, osim što je spomenuto ukidanje etničkog prefiksa kada je u pitanju Ustav BiH.

"Ukoliko vladajući žele podršku opozicije onda nam moraju dati garanciju da ćemo imati fer i poštene izbore. A izbori će svakako biti održani", naglašava Nikšić.

Forto je naveo da su njihovi zahtjevi postavljanje video nadzora na biralištima i onemogućavanje izmjena biračkih odbora što je ključ za fer izbore, ali i uvjet da bi se razgovaralo o bilo kakvim drugim izmjenama.

"To smo kao grupa vrlo čisto stavili na stol. Šteta je što se ne razgovara o onome što je već u parlamentarnoj proceduri i što je Naša stranka predložila. Smatramo da je to najbolje rješenje, ali vjerujem da će doći vrijeme i za to", naglasio je Forto.

Radončić je ocijenio da su predstavnici opozicije danas pokazali koliko je važan bio posao koji su obavili prije nekoliko sedmica te da se sve ono što su potpisali u smislu fer i poštenih izbora pokazalo kao strateška stvar.

"Predložili smo da se proces odvija kao autoput s tri trake. U jednoj su fer i pošteni izbori i podizanje izbornih standarda, u drugoj su izmjene koje se tiču domova naroda i u trećoj izbor članova Predsjedništva BiH", kazao je Radončić.

Sastanku nije prisustvovao predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković, ali je uime te stranke Dejan Kovačević ponovio stavove ostalih predstavnika opozicije da je njihov preduvjet fer i pošteni izbori, a potom se može razgovarati o pitanjima Ustava i Izbornog zakona BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije