Palmer i Eichhorst u Sarajevu poslali jasnu poruku: Vrijeme nam izmiče

14
I.S.
Palmer i Eichhorst u Sarajevu poslali jasnu poruku: Vrijeme nam izmiče
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Matthew Palmer u Sarajevu

U zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu jutros od sedam sati traju razgovori diplomata o izbornim reformama.

Nakon sastanka, izjave za novinare dali su Matthew Palmer, specijalni američki izaslanik za izbornu reformu te Angelina Eichhorst, direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS).

"SAD podržavaju teritorijalni integritet BiH. Smatramo da je izborna reforma jako važna za funkcionalnost države i kretanje ka EU institucijama. Prvi sastanak je bio sa predstavnicima civilnog društva o važnosti praćenja preporuka. Bitno je da taj proces uspije u Parlamentu te da izbori budu korektni, fer i transparetni kako bi građani vjerovali da je njihov glas važan. Rezultati izbora moraju održavati volju građana", rekao je Palmer.

Emir Hadžikadunić: Diplomatska bitka kakvu Bosna i Hercegovina i Srbija još nisu vodile

Emir Hadžikadunić: Diplomatska bitka kakvu Bosna i Hercegovina i Srbija još nisu vodile

Eichhorst je poručila da je cilj osigurati izbore u oktobru naredne godine te je govorila i o izmjenama Izbornog zakona.

Napomenula je da nije bilo konkretnhi prijedloga.

"Paket je na nivou ideja i različitih ideja, ali ponavljam - doslovno ništa nije razmatrano u vidu konkretnih prijedloga, niti smo došli do nivoa detalja jer težimo što transparentijem procesu. Najvažnija poruka koju bih uputila je da vrijeme izmiče, da bi se osigurale izmjene Izbornog zakona", rekla je Eichhorst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije