SDP: Uvesti zabranu kretanja unutar BiH i policijski sat u cijeloj državi

Radiosarajevo.ba
SDP: Uvesti zabranu kretanja unutar BiH i policijski sat u cijeloj državi
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Puste ulice u Sarajevu

Savjet za zdravstvo Socijaldemokratske partije BiH traži da na području cijele Bosne i Hercegovine hitno stupi na snagu zabrana putovanja unutar države, te potpuno zatvaranje granica i zabrana ulaska i izlaska iz zemlje za sve građane.

"Pozivamo krizne štabove da hitno uvedu i mjeru uvođenja policijskog sata u cijeloj državi. Nužno je i da se za Banja Luku, Mostar i Konjic, tri žarišta zaraze virusom COVID-19, uvede potpuna zabrana kretanja, uz omogućenje jednog, kontroliranog dnevnog izlaska u nabavku potrepština jednom članu domaćinstva", saopćeno je iz SDP BiH.

Od kriznih štabova na svim nivoima traže da objave informacije o broju raspoloživih testova na COVID-19, broja respiratora, te stanja i kapaciteta svakog pojedinačnog izolatorija.

"Također, nužno je stavljanje u funkciju svih jedinica civilne zaštite u državi, te mobilizacija svih dostupnih zdravstvenih kadrova", dadju iz SDP BiH.

Smatraju nedopustivim i sramotnim da u stanju potrebe opće mobilizacije i saradnje, federalni ministar zdravstva još nije uspostavio niti kontakt, a kamoli bilo kakav oblik koordinacije aktivnosti s kantonalnim ministarstvima zdravstva.

"Očekujemo od entitetskih vlada da od svih lokalnih i kantonalnih zdravstvenih sistema zatraže cjelovite informacije o kapacitetima za smještaj i tretiranje oboljelih ili onih za koji pokazuju simptome oboljenja od virusa, kso i o uslovima za provođenje testova, dostupnosti zaštitne opreme zdravstvenim radnicima i drugih medicinskih pomagala", saopćili su.

Ističu da je samo odgovornim postupanjem, transparentnošću i tačnim podacima o raspoloživim resursima moguće istu suzbijati pandemiju, ali i smanjiti paniku među građanima "koji imaju osjećaj da ih se drži ‘u mraku’ i neinformisane o stvarnom stanju pandemije u BiH".

"Konačno, riječima direktora Svjetske zdravstvene organizacije, očekujemo da vlasti na svim razinama shvate da je najkorisnija mjera za kontrolu virusa ‘testiranje, testiranje, testiranje!’", navode iz SDP BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije