Saopćenje / SDP: Uvesti zabranu kretanja unutar BiH i policijski sat u cijeloj državi

21. 03. 2020. u 11:42:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 501

Savjet za zdravstvo Socijaldemokratske partije BiH traži da na području cijele Bosne i Hercegovine hitno stupi na snagu zabrana putovanja unutar države, te potpuno zatvaranje granica i zabrana ulaska i izlaska iz zemlje za sve građane.

"Pozivamo krizne štabove da hitno uvedu i mjeru uvođenja policijskog sata u cijeloj državi. Nužno je i da se za Banja Luku, Mostar i Konjic, tri žarišta zaraze virusom COVID-19, uvede potpuna zabrana kretanja, uz omogućenje jednog, kontroliranog dnevnog izlaska u nabavku potrepština jednom članu domaćinstva", saopćeno je iz SDP BiH.

Od kriznih štabova na svim nivoima traže da objave informacije o broju raspoloživih testova na COVID-19, broja respiratora, te stanja i kapaciteta svakog pojedinačnog izolatorija.

"Također, nužno je stavljanje u funkciju svih jedinica civilne zaštite u državi, te mobilizacija svih dostupnih zdravstvenih kadrova", dadju iz SDP BiH.

Smatraju nedopustivim i sramotnim da u stanju potrebe opće mobilizacije i saradnje, federalni ministar zdravstva još nije uspostavio niti kontakt, a kamoli bilo kakav oblik koordinacije aktivnosti s kantonalnim ministarstvima zdravstva.

"Očekujemo od entitetskih vlada da od svih lokalnih i kantonalnih zdravstvenih sistema zatraže cjelovite informacije o kapacitetima za smještaj i tretiranje oboljelih ili onih za koji pokazuju simptome oboljenja od virusa, kso i o uslovima za provođenje testova, dostupnosti zaštitne opreme zdravstvenim radnicima i drugih medicinskih pomagala", saopćili su.

Ističu da je samo odgovornim postupanjem, transparentnošću i tačnim podacima o raspoloživim resursima moguće istu suzbijati pandemiju, ali i smanjiti paniku među građanima "koji imaju osjećaj da ih se drži ‘u mraku’ i neinformisane o stvarnom stanju pandemije u BiH".

"Konačno, riječima direktora Svjetske zdravstvene organizacije, očekujemo da vlasti na svim razinama shvate da je najkorisnija mjera za kontrolu virusa ‘testiranje, testiranje, testiranje!’", navode iz SDP BiH.

KOMENTARI (7)