Izetbegović na centralnom skupu SDA: BiH se zazelenila od naših jakni i zastava

A. S.
Izetbegović na centralnom skupu SDA: BiH se zazelenila od naših jakni i zastava
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Centralni predizborni skup SDA u Sarajevu

Stranka demokratske akcije (SDA) večeras je u Zetri održala centralni predizborni skup u Sarajevu, a sve je počelo himnom Bosne i Hercegovine.

Potom su prisutni održali minutu ćutnje i proučena je fatiha za Aliju Izetbegovića, Sulejmana Tihića i sve šehide.

Ramiz Salkić

Prisutnima se prvi obratio Ramiz Salkić, kandidat SDA za potpredsjednika Republike Srpske, koji je kazao: "Zahvalan sam Bogu, mom narodu, svjedočimo naše jedinstvo, našu snagu. Ovdje smo da pokažemo, da pobijedimo u nedjelju. Večeras koristim priliku da poselamim sve koji su došli s Drine, Sane, Vrbasa.. Pozivam sve koji su protjerani iz RS da podrže Šefika Džaferovića za člana Predsjedništva. Upoznali smo se bolje i pravi je čovjek. Bio je s Bošnjacima Višegrada, Bratunca, Vlasenice... iako oni nemaju pravo glasa. Podržite i Edina Ramića." 

"Mi idemo u Europu pod našim zastavama. Glasate za SDA, za Koaliciju za BiH. Ova zemlja treba jake ljude. SDA je velika rijeka. Učinite da izvor u nedjelju nabuja, da idemo naprijed. Ako budemo jaki, radit ćemo na otvaranju novih radnih mjesta, zapošljavanja Izborit ćemo se da režimu Milorada Dodika dođe kraj", kazao je Salkić, dodajući da je važno da SDA mora pobijediti.

Potom su predstavljeni kandidati za Skupštinu Kantona Sarajevo, te za federalni i državni parlament.

Šefik Džaferović

Uz ovacije prisutnih, kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović drugi je izašao na scenu.

"Danas je 131 dan od nominacije za člana Predsjedništva, 131 dan obilazim gradove BiH. Za dva dana slijedi moja pobjeda. Naš narod traži mir i jedinstvo, da se borimo za BiH. Nisam išao u RS zbog glasova, nego zbog ljudi. Moj narod su svi ljudi koji vole i poštuju državu BiH. Naši povratnici traže pomoć, moramo učiniti sve da ih pomognemo. Povratnici su vitalni interes našeg naroda. U toku mandata, učinili smo sjajne napretke, na čelu tima je Bakir Izetbegović. Gospodine Dodik, nikada nećeš otcijepiti ni pedalj BiH. Ako se budeš loše ponašao, vodiš taj entitet u nestanak. Čoviću, nećemo dopustiti da u Federalnom parlamentu nema Bošnjaka iz Livna. Narode, nedajte vlast opoziciji.

Poruka susjedima, poštujte BiH i mi ćemo vas poštovati. EU poruka pomozite nam, jer ste to i dužni. Moji protivnici su - jedan je smutljivac, a drugi populista. Ne bih mnogo o njima, posebno o smutljivcu koji je vrijeđao Aliju Izetbegovića", rekao je Džaferović i na kraju je uputio poruku svim građanima:

"Ovo je lijepa zemlja. Da nas četiri miliona normalno živimo. Ova zemlja ne trpi podjele, iskreno gradimo odnose. Dolaze mladi, pametniji od nas. Nikada se oni neće umoriti, sa snažnim SDA, snažna je i BiH."

Bakir Izetbegović

Potom se prisutnima obratio i Bakir Izetbegović koji se zahvalio svima što su došli:

"Imali smo preko 300 skupova, 150.000 ljudi, narod se okuplja oko stranke. Nacionalizmi ponovo bujaju, prijete podjelama, krizama... BiH se zazelenila od naših jakni i zastava. Treba nam pobjeda, tri decenije se borimo za državu i njen narod. Bili smo motor promjena i reformi. Narod to zna i mora ojačati snagu. Težak je bio posljednji mandat. Pokušali su nas srušiti oni koji ne vole BiH, ali i oni naši. I pozicija i opozicija su rušile BiH, sem SDA. Čestitam Zvidziću i Novaliću, najmanje smo zaduženi u regionu. Čestitam ti Fadile što si podigao vojnu industriju BiH, nikada se neće ponoviti '92. Pomagao sam razvoj vojne industrije i zbog toga su me proglašavali ratnim huškačem. Sedmog oktobra izađite na izbore i gladajte, na prvom mjestu Džaferovića, pa onda sve ostale."

"Poselamio bih jednu ženu, svako jutro je poselamim kao muž", nastavio je Izetbegović, "Uvela je red i rad na KCUS-u, to je Sebija Izetbegović. Pozivam žene da se uključe u politički život. Omladina nam odlazi u zemlje gdje vlada mir i sigurnost. Stabilnost, mir, sigurnost, reforme i masovna izgradnja su naše platforme. Prepoznajte kočničare, nemojte im dati glas. SDA se nikada nije povukla, radili smo za narod. SDA je kao motor koji vuče uzbrdo, mora Šefik Džaferović biti član Predsjedništva BiH. Mandat mogu izvući samo iskusni, naši kadrovi, moramo pojačati izborni rezultat SDA. Na prošlim izborima sam tražio 300.000 glasova, dobit ćete 100.000 radnih mjesta. Mi smo dobili 310.000, a otvorili 70.000 radnih mjesta. Sada tražim 350.000 glasova i garantujem da ćemo napraviti napredak, napravit ćemo najveće gradilište u regionu. Minimalno pet posto, a penzije će rasti i preko toga. To je ono što mi nudimo."

SDA je ozbiljna stranka, ne volimo se hvaliti, a ni svađati, ocijenio je Izetbegović, a onda je kazao:

"(Nermin, op.pr.) Nikšić je imao pitanje 'zašto si upropastio reviziju presude'. Nisam ja vodio reviziju, već advokatski tim. Dva pitanja imam za Nermina, zašto si zaštitio kladioničarski lobi, koji obrne milion i po maraka godišnje. Šta ste dobili što ste zaštitili lihvare. To sredstva smo trebali obrnuti za naše borce, poslao sam ti deset poruka, ali nisi odgovorio. Zašto si se u Banjoj Luci sreo sa Dodikom, koji je to interes SDP-a. Psiholozi kažu da se iza svake potencije, krije neka impotencija. Može mi i odgovoriti u subotu, ja ću za njega platiti kaznu. Jedan je rekao da ako Šefik pobijedi da će pojesti glasačku kutiju. Nema potrebe za tim, Šefik će pobijediti svakako."

Potom se osvrnuo na Dodika i Radončića:

"Dodik sanja da će se RS otcijepiti od BiH, sanjaj, Mile, sanjaj. Stranci su te instalirali u stolicu. Ne zakuhavaj, dosta je narodu belaja. Uvijek možeš otići na Dedinje, nisi bez razloga kuću kupio. Fahrudin Radončić je hvalio Aliju, a onda je kroz vrijeme okrenuo čurak. Optužio je Aliju da je htio podijeliti BiH. Naslušao se viceva o glupim Bosancima. Vrijeme je da mu pokažemo ko je glup. On je ponižavao Bošnjake, izdao je Aliju, izdao Armiju, izdao Bošnjake. Htio bi u Alijinu stolicu, neće ići Fahrudine.

Džaferović je bio najbolji sudija, najbolji parlamentarac. Među svim kandidatima Šefik je dobio najveći broj glasova, i opet će. Iza njega stoji najbolja stranka u BiH, SDA. Snaga naroda, s Božijom pomoći, pobjeda je naša. Odbacimo strahove i sumnje, svjesni da je naš život u našim rukama, a ne u njihovim. Naša pobjeda je u našim rukama", zaključio je Izetbegović.

U Zetri je bilo istaknuto i nekoliko transparenata s porukama rahmetli Alije Izetbegovića, koje je govorio tokom svoje vladavine u SDA.

"Bosnom nikada niko nije uspio da vlada, uvijek mu se to činilo", "Svima koji su pravili probleme, sam vidio leđa", "Bošnjaci nemaju alternativni domovinu", "Velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo"... samo su neke od historijskih rečenica Alije Izetbegovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije