Saopćenje / SDA: Preporučujemo Bećiroviću da pročita Strategiju vanjske politike

30. 09. 2018. u 15:01:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 53

Zabrinjavajuće je da kandidat Socijal-demokratske partije (SDP) za Predsjedništvo BiH Denis Bećirović tvrdi da u Strategiji vanjske politike nije definiran NATO put kao prioritet vanjske politike BiH, iako u samom dokumentu to jasno stoji.

To pokazuje da Bećirović ili nije pročitao dokument kojeg komentira, ili ne uspijeva razumijeti šta u njemu piše, te da se nikako ne uspijeva osloboditi populističkog pristupa politici, navode iz Stranke demokratske akcije (SDA).
 
U nastavku saopćenja SDA se navodi: 
 
"Umjesto nekog detaljnijeg odgovora citatirat ćemo samo dio tog dokumenta u kojem se navodi da je put prema NATO-u jedan od stubova vanjeske politike BiH i koji poptuno demantuje kandidata SDP-a.
 
“Nastavak provođenja aktivnosti u odnosu na NATO ostaje prioritet institucija Bosne i Hercegovine. Prioritetne aktivnosti biće prvenstveno usmjerene ka aktivaciji i provođenju MAP-a. Aktivacija MAP-a, za koju postoji širok politički konsenzus u Bosni i Hercegovini, omogućava da svi subjekti odbrane u Bosni i Hercegovini (u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti) nastave s provođenjem aktivnosti u odnosu na NATO, koje su utvrđene Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine”.
 
Ohrabrujemo Bećirovića da, kao što je to svjesno ili nesvjesno učinio i u nekoliko navrata ranije, slobodno, lišen politikanstva i populizma, ponovo prizna zasluge SDA i Bakira Izetbegovića, čime bi dokazao da nije malodušan kada je u pitanju napredak BiH. Jer na kraju, kada se završi izborna kampanja, ipak je važan samo rezultat postignut za i u ime Bosne i Hercegovine", navodi se u saopćenju SDA.

NEMA KOMENTARA