Bećirović: Zbog podrivanja ustava hitno poslati protestnu notu Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Bećirović: Zbog podrivanja ustava hitno poslati protestnu notu Hrvatskoj
Foto: Arhiv / Denis Bećirović

Povodom posljednjih informacija da su u Republici Hrvatskoj službene institucije ove države stavljene u funkciju falsifikovanja podataka o glasačima u Bosni i Hercegovini u korist političkog subjekta HDZ BiH, prof. dr. Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva BiH, pozvao je nadležne organe Bosne i Hercegovine na hitnu reakciju.

"Očito je da Republika Hrvatska opet postaje država desničarskog HDZ-a Hrvatske, a ne njenih građana, kao što je to bio slučaj i krajem prošlog stoljeća. Međutim, to ne amnestira ovu članicu EU od stalnog, agresivnog miješanja u unutrašnja pitanja države Bosne i Hercegovine. Sada se to ogleda i kroz pokušaje neposrednog, sistemskog uticanja na rezultate izbora u Bosni i Hercegovini. Pozivam Ministarstvo vanjskih poslova BiH da hitno reagira na posljednja saznanja o stavljanju državnog poštanskog sistema Republike Hrvatske, a vjerovatno i obavještajnih struktura ove zemlje, u funkciju HDZ-a BiH i zloupotrebe i falsifikovanja podataka o glasačima."

"Potrebna je hitna reakcija Ministarstva vanjskih poslova BiH, Vijeća ministara BiH i Predsjedništva BiH upućivanjem protestne note Republici Hrvatskoj. O činu očitog intervenisanja u unutrašnja pitanja naše države nužno je hitno obavijestiti Evropski parlament i Evropsku komisiju, kao i sve relevantne institucije EU", istakno je Bečirović, a potom istaknuo kako očekuje istragu i sankcioniranje identifikovanih aktera:

"Od domaćih i međunarodnih pravosudnih institucija očekujem istragu i sankcioniranje zasad identifikovanih aktera prevare iz Hrvatske. CIK BiH i OHR moraju odmah reagovati i suspendovati iz izbornog procesa sve pojedince i subjekte za koje postoje opravdana sumnja i dokazi da su učestvovali u ovom nezakonitom djelu,“ dodao je Bećirović.

"Ovo je nažalost tek posljednji u nizu napada institucija Hrvatske na ustavni poredak Bosne i Hercegovine i pokušaj njegovog podrivanja. Podsjećam da je prilikom zadnjeg popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini Hrvatska putem svog Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske objavljivala uputstva građanima Bosne i Hercegovine kako se trebaju izjašnjavati", rekao je Bečirović i dodao:

"Čak i danas se na stranicama ove institucije nalaze tekstovi koji potiču i pravdaju segregaciju i diskriminaciju u obrazovanju u Bosni i Hercegovini, čije ukidanje je naloženo sudskim presudama. Pozivam ambasadore država EU i Valentina Inzka da se i sami angažuju i o postupcima Republike Hrvatske obavijeste sve relevantne institucije EU. EU od Hrvatske mora zahtijevati poštivanje međunarodnog pravnog poretka ili je sankcionirati zbog kršenja pravnih normi EU,“ zaključio je Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije