Reakcija / SDA: 'Pozivamo međunarodnu zajednicu da sankcioniše odgovorne za opstrukcije'

17. 05. 2022. u 19:35:00 Fena

Shares: 0

Stranka demokratske akcije BiH ocjenjuje da je neusvajanje Prijedloga odluke o odobravanju raspodjele i korištenja dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina zbog protivljenja ministara HDZ-a BiH na današnjoj telefonskoj sjednici Vijeća ministara BiH definitivna potvrda da ta stranka radi sve kako bi spriječila održavanje raspisanih Općih izbora.

"U ovom mandatu HDZ BiH je spriječio implementaciju izbornih rezultata, a sada pokušava uskratiti građanima i samo pravo na učešće u slobodnim, poštenim i pravovremenim izborima", poručuju iz SDA. 

Ovakvo postupanje HDZ-a BiH direktno je kršenje Ustava BiH i važećih državnih zakona.

"Pozivamo nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da utvrde eventualno postojanje krivične odgovornosti zbog onemogućavanja izvršavanja ustavne i zakonske obaveze da se osiguraju sredstava za provedbu izbora, te da sankcionišu odgovorne.

Također pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice da u skladu sa svojim obavezama sankcionišu odgovorne za opstrukcije,  navodi SDA u saopćenju.

Krajnji rok za osiguravanje finansijskih sredstava za organizaciju Općih izbora 2022. godine ističe u četvrtak, 19. maja, podsjeća SDA i upozorava kako će svu odgovornost za neizvršavanje te obaveze snositi kadrovi HDZBiH", istakli su iz SDA.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (14)