Steže li međunarodna zajednica obruč oko Vučića?

1
Radiosarajevo.ba
Steže li međunarodna zajednica obruč oko Vučića?
Foto: EPA-EFE / Aleksandar Vučić

Priča o pomoći međunarodne zajednice u obaranju Aleksandra Vučića sa vlasti u Srbiji je stara vjerovatno koliko i njegova vlast u Srbiji. Uvek je bilo puno riječi o toj temi, ali… ili ta vrsta pritiska ne postoji, ili je to kontrolisan pritisak kojim se stavlja na znanje da svi znaju sve o čemu se ovdje radi.

Sjećamo se svi kako su američke diplomate Matthew Palmer i Richard Grenell dočekane u Srbiji. Dok je za jedne to bio nastavak pritiska na Srbiju, za drugi dio to je bio znak da se Washington vraća na Balkan. Vučić je preživio i tu diplomatsku ofanzivu, piše Al Jazeera Balkans.

Više se niko ni ne sjeća onog fijaska u Bijeloj kući kada su srpski i kosovski vladari, maltene na hoklicama, sedeli naspram tadašnjeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i potpisivali nekakav Sporazum. Taj Sporazum je ostao mrtvo slovo na papiru.

Sjeverna Koreja obavila prvu vježbu koja simulira nuklearni protuudar

Sjeverna Koreja obavila prvu vježbu koja simulira nuklearni protuudar

Nova američka administracija krenula je malo agresivnijom diplomatijom na Zapadni Balkan od prethodne. Novi izaslanik za region je Gabriel Escobar, a uskoro se očekuje i dolazak novog ambasadora SAD u Beogradu – Christophera Hilla, jednog od najiskusnijih američkih diplomata i nekadašnjeg saradnika Richarda Holbrookea.

Escobar je već imao “bliskih susreta” u Bosni i Hercegovini, čak i sa Miloradom Dodikom. Dobro obaviješteni izvori tvrde da je upravo Escobar bio taj koji je presijekao čvor koji je nastao između Beograda i Prištine po pitanju saobraćajnih tablica.

Zvanični Washington je nedavno uveo i sankcije Zvonku Veselinoviću i Milanu Radoičiću, sigurno najbližim saradnicima Aleksandra Vučića kada je u pitanju barem sjeverni dio Kosova, a da ne pričamo o raznim poslovima sa državnim parama, ili kako je to definisano aktom o sankcijama – vođama organizovane kriminalne grupe.

Vučić se pravda da ih ne poznaje, KRIK objavljuje fotografije brata predsjednika Srbije Andreja upravo sa Veselinovićem, a narodni poslanici listom brane dvojicu sankcionisanih bliskih saradnika Srpske napredne stranke. Reakcije države nema. Utisak je, da nema interneta i ono malo slobodnijih medija, do građana Srbije vijest o sankcijama ne bi ni stigla.

Međunarodna zajednica sankcijama prijeti i političarima iz bh. entiteta RS na čelu sa Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH. 

Dodik je danas novinarima kazao kako prijetnje sankcijama od američkih službenika kako u BiH tako i van nje, nisu ništa novo, kao što nije novost ni to da se godinama uporno miješaju u unutrašnja pitanja u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije