Reakcije / SDA: Odluka Srbije je diskriminatorska i nedobronamjerna

22. 12. 2020. u 13:31:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Odluka vlasti Republike Srbije o različitom tretmanu državljana Bosne i Hercegovine u zavisnosti od toga u kojoj njenoj administrativnoj jedinici imaju prebivilište, diskriminatorska je i nedobronamjerna.

Saopćeno je to iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Kako kažu, zahtjev da stanovnici iz entiteta Federacija BiH prilikom ulaska u Srbiju moraju imati negativan PCR test, dok stanovnicima iz entiteta Republika Srpska on nije neophodan, jasna je poruka nepoštivanja Bosne i Hercegovine kao cjelovite države.

"Iako se iz usta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića često može čuti kako „poštuje Bosnu i Hercegovinu“, očito je da njegove riječi i postupci nisu usaglašeni. SDA poziva Vijeće ministara BiH da donese odluku o uvođenju recipročnih mjera za ulazak u Bosnu i Hercegovinu za državljane svake države posebno, uključujući i susjedne, u odnosu na to kakva pravila važe za državljane naše zemlje", saopćeno je iz SDA. 

Takva recipročna mjera, kako zaključuju, bi imala puno opravdanje uzimajući u obzir da je situacija sa brojem zaraženih korona virusom u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko sedmica znatno povoljnija u odnosu na regiju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)