SDA o stanju u Skupštini i novoj Vladi: Ne mora da znači da mi ne valjamo automatski

10
N. Ka.
SDA o stanju u Skupštini i novoj Vladi: Ne mora da znači da mi ne valjamo automatski
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / S današnjeg pressa

Klub zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo i ministri u Vladi KS iz reda SDA održali su danas press konferenciju.

Mahir Dević, šef ovog kluba, kazao je da su sazvali press vezano za aktivnosti koje su jučer pokrenute na sjednici Skupštine, a odnose se na spajanje i razdvajanje određenih ministarstava.

"Sama hitna sjednica se održava u specifičnim uslovima, a nikako ne tretira sjednicu vezano za izmjene zakona, kako bi se određeni kadrovi uhljebili ove četvorke, šestorke, osmorke, ne znam ni kako bi ih nazvao. Poslovnik o radu Skupštine KS ne trpi ovakve procedure,jer zakoni se donose u redovnim procedurama.

Predlagači navedenih izmjena i dopuna zakona nisu dobili mišljenje Vlade KS. Ministarstvo finansija nije napravilo fiskalnu procjenu. Nismo dobili ni mišljenja navedenih ministarstva na njihov akt. Niti je bilo koja od nadležnih komisija dala svoja mišljenja. Zar nije bilo logično i normalno da se sve uradi u proceduri. Ovo je sve rađeno preko koljena, počeli smo da pripremamo ministarstva putem imena, koja su predstavljena na Facebooku.

S današnjeg pressa - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: S današnjeg pressa

Mi ćemo kao klub SDA uputiti apelaciju Ustavnom sudu i pozivamo ih da se vrate u zakonske okvire i da ne dovode zaposlenike i ostale u pravne probleme", rekao je Dević.

Faruk Kapidžić, ministar prostornog uređenja KS, istaknuo je da je ovo prilika da daju mišljenje koje nisu dali: 

"Mislim da je ovo situacija koju sam i očekivao nakon djelovanja Ministarstva. S obzirom na to da nisam stranački čovjek zahvaljujem se stranci SDA što su mi omogućili da radim ovo što sam radio. Ovim je politika faktički ukinula ovo ministarstvo. Ovakvo dalje vođenje kantona, neće polučiti ničim dobrim. Spajanje dva ova dva ministarstva, je ukinuto i neće biti mogućnosti da se nastavi posao koji je rađen.

Moj cilj nije bio da se ovdje sprovodi nikakva politika, već da se stvore bolji uslovi za život, jer ako se ovako nastavi nećemo moći živjeti u ovom kantonu. Ovim se pravi pravni vakuum i budući ministar neće moći da radi što smo radili, a to je zaštita vjetro koridora, zabrana loženja uglja i legalizacija objekata. Svaki novi čovjek koji dođe na ovu poziciju neće moći da radi ovaj posao i zbog toga mi je žao. Ovo je slično urađeno kao sklanjanje pečata.

Kanton će se morati izboriti s ljudima koji rade na ovaj način, nadam se da će građani malo više razmisliti, jer ne mora da znači da SDA ne valja automatski, pogledajte zelene politike koje su započete", poručio je Kapidžić.

Haris Zahiragić, novi SDA zastupnik u Skupštini KS, istaknuo je da kada su dobili poziv na sjednicu mislio je da će vidjeti novi pristuo koji je najavljivan: "Mi smo dobili materijale koji se prvi put u demokratskoj historiji bave pravljenjem vlade po imenima kojim oni raspolažu."

"Molili smo ih da sve vrate u zakonske procedure, oni nisu ništa uradili. Sigurno će u ovom periodu biti dosta priče o svemu. Ministar Kapidžić je neko ko je unio promjene, upozoravao sam ga kada je počeo da će ga smijeniti zbog procesa koje je pokrenuo. Nisu ga samo smijenili, oni su mu ukinuli ministarstvo.

S današnjeg pressa - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: S današnjeg pressa

Razdvajanje ministarstva obrazovanja je pitanje koje se ne može ovako donositi, već se mora uključiti i struka i svi ostali. Možda jedna od najgorih stvari koju su uradili je da će sve ljude koji su radili na visokom obrazovanju prebaciti u - osnovno obrazovanje. Vedran Jakubović je poslao nakon usvajanja zakona da će gospodin Kukuruz, zamjenik ministra obrazovanja, završiti u komunalnom. Ovo je očit mobing, kriminalne radnje. Imam neke informacije da će neki privatni fakulteti doći u Sarajevo, neki fakulteti iz Hercegovine. Poručujem da će biti oštar odgovor. Pozivam ih još jednom da se vrste u okvire zakona", zaključio je Zahiragić.

Ministar finansija Jasmin Halebić komentrisao je da, kada se donose novi zakoni, predlaže ih resorno ministarstvo ili neko drugi.

"Propisi govore da materijal bude dostavljen Vladi, koja daje mišljenje o predloženom zakonu. Materijal koji je došao na Vladu bio je dosta štur i mi smo odlučili da nećemo dati mišljenje na taj materijal, jer smo smatrali da nismo dio tih reformi. Na jučerašnjoj sjednici smo pripremili odluku o privremenom finansiranju, ona je jučer usvojena na Vladi i bit će poslana na Skupštinu. U prethodnoj godini nisu postojala dva ministarstva koja se sad spominju, tako da će se i to trebati uraditi", kazao je Halebić.

Jasmina Tokić-Bišćević, zastupnica u Skupštini KS, poručila je da su jučer na sjednici ostali uskraćeni da komentarišu dnevni red, a predsjedavjući Skupštine KS Elvedin Okerić im nije dao pravo da se obrate, što je pravo u svakom demokratskom društvu.

"Imali ste priliku da vidite da se ovako bitni zakoni donose na hitnoj sjednici. Presedan je da se ukida Ministarstvo prostornog uređenja dok je Sarajevo jedan od najzagađenijih gradova na svijetu", kazala je Bišćević Tokić.

Ona je istaknula da se nada će se promijeniti stav četvorke u odnosu na jučer i da će se vratiti u zakonske okvire.

Ministrica komunalne privrede Nihada Glamoč se osvrnula na spajanje ministartava, te je istaknula da su ona već 2015. godine razdvojena.

"Od tada su se desile neke pozitivne promjene. Pozivam ih što prije da se što prije formira Vlada i da se što prije preuzme funkcionisanja jako složenih procesa. Lično mislim da su se reforme koje su započete zaustaviti, jer spajanjem ovih ministarstava zaustavit će se ovi blagi pozitivni procesi", poručila je Glamoč.

Zahiragić se osvrnuo i na jučerašnja dešavanje sa sjednice i poručio je da su uvrede bile zbog nedostatka argumenata i dodao je da smatra da je uspio da razotkrije "njihove spinove".

On je na kraju press konferencije kazao da ovakvom situacijom sa spajanjem i razdvajanjem ministarstava te usvajanjem odluke o privremenom finansiranju brojni ljudi mogu ostati bez plate, jer nisu u budžetu do sada bili.

"Ostaje mogućnost da oni u januaru usvoje budžet za pet dana, ali možete samo zamisliti kakve će budžet biti koji se usvoji za pet dana", zaključio je Zahiragić.

Podsjećamo, jučer je održana hitna sjednica Skupštine KS na kojoj su usvojene Izmjene i dopune Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizaciaj KS.

Ovim izmjenama dosadašnje Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih razdvojit će se na dva ministarstva, i to: Ministarstvo za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade. Istim izmjenama doći će do spajanja dva trenutna ministarstva – Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture i Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije