Poruke / SDA: Pošaljite migrante i u druge krajeve BiH, ne samo tamo gdje žive Bošnjaci

21. 12. 2020. u 16:55:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 488

Stranka demokratske akcije (SDA) daje punu podršku ministrima iz reda Bošnjaka koji su na današnjoj sjednici Vijeća ministara bili protiv uspostavljanja privremenog centra za smještaj migranata u naselju Ciljuge, na području općine Živinice.

"Pokušaj da se, pored postojećih, uspostavi još jedan migrantski centar u blizini naselja gdje žive Bošnjaci predstavlja nastavak diskriminatorne i nepravedne prakse koja se ne može nastaviti", saopćeno je danas iz ove stranke.

u SDA smatraju da je "nedopustivo da Vijeće ministara po pitanju migrantske krize odlučuje na temelju nepisanog entitetskog i etničkog kriterija po kojem se migranti mogu smještati isključivo na teritoriji jednog entiteta i to samo u dijelovima gdje živi jedan narod".

"Vijeće ministara već duži period ne radi svoj posao kada je u pitanju migrantska kriza, te je sav teret odgovornosti prebačen isključivo na Ministarstvo sigurnosti BiH a kojem pri tome nisu dati potrebni instrumenti za suočavanje sa ovakvom vrstom krize.

Zahtijevamo od Vijeća ministara da usvoji potrebne strateške dokumente i konačno osigura Ministarstvu sigurnosti potrebne materijalne i ljudske resurse, kao i da se teret migrantske krize raspodijeli na sve dijelove Bosne i Hercegovine i da se na taj način preduprijedi humanitarna katastrofa koja prijeti u nastupajućim zimskim mjesecima", navode iz SDA.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (10)