Vijeće ministara / Kamp Lipa ostaje otvoren, migranti će biti smješteni u kontejnerima

21. 12. 2020. u 15:08:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 4

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donio je danas Odluku o uspostavljanju privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata „Lipa“, na području Bihaća, koji će biti montažni objekat kontejnerskog tipa i kapaciteta 1.500 osoba. 

Ministarstvo sigurnosti BiH zaduženo je da sa Gradom Bihaćem riješi pravna pitanja u vezi s davanjem na korištenje lokacije „Lipa“ Službi za poslove sa strancima BiH za uspostavljanje privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata.

Također, Ministarstvo je zaduženo da u saradnji sa Gradom Bihaćem, Vladom Unsko-sanskog kantona (USK), Službom za poslove sa strancima, Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) i drugim nadležnim institucijama, agencijama i organizacijama definiše i potpiše memorandum o saradnji kojim se uređuju načini saradnje i pružanja međusobne pomoći s ciljem uspostavljanja centra „Lipa“.

Za uspostavljanje privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata na lokaciji „Lipa“ koristit će se sredstva osigurana posredstvom donacija.

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u „Službenom glasniku BiH“.

Šatorski kamp „Lipa“, kapaciteta 1.000 osoba, otvoren je 21. aprila 2020. godine, a namijenjen je za smještaj muškaraca. U kampu su 1. decembra 2020. godine boravile 1.272 osobe.

Operativna grupa za koordinisanje aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom na području USK je 26. oktobra 2020 godine donijela zaključke kojim je, između ostalog, od nadležnih tijela zatraženo da kamp „Lipa“ bude proglašen privremenim prihvatnim centrom i da pomognu u unapređenju uslova boravka i funkcionisanja ovog kampa.

Gradsko vijeće Bihaća je 6.novembra 2020. godine dao saglasnost za privremeni smještaj migranata na lokaciji Lipa.

Vijeće ministara BiH danas nije postigao konsenzus tokom glasanja o zaključku kojim bi se obavezalo Ministarstvo sigurnosti BiH da u skladu sa postignutim dogovorom sa Delegacijom Evropske unije i u saradnji sa nedležnim organima u Bosni i Hercegovini provede aktivnosti uspostavljanja i funkcionisanja privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata Ciljuge, u opštini Živinice, kapaciteta 1.000 lica. Ovaj zaključak će biti ponovo na dnevnom redu u drugom krugu glasanja.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA