SDA odgovorila na sastanak SNSD-a i HDZ-a: Nećemo dozvoliti rušenje pravnog poretka

Fena
SDA odgovorila na sastanak SNSD-a i HDZ-a: Nećemo dozvoliti rušenje pravnog poretka
Ccbh.ba / Ilustracija
Nakon što su se danas u Istočnom Sarajevu sastali čelnici SNSD-a i HDZ-a BiH, koji su razgovarali o upućivanju Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH u parlamentarnu proceduru, SDA je javno reagovala na ovaj njihov sastanak.

Kako stoji u njihovom saopćenju, SDA smatra neprihvatljivim i neće podržati donošenje bilo kakvog zakona o Ustavnom sudu BiH kojim bi se mijenjale nadležnosti i sastav Ustavnog suda, a naročito prisustvo međunarodnih sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

"Taj zakon bi bio neustavan, jer su nadležnosti i sastav Ustavnog suda ustavne kategorije koje se mogu mijenjati samo izmjenom Ustava BiH", saopćeno je iz SDA.

Kako navode iz te stranke Ustavni sud BiH je vitalni i neodvojivi dio ukupnog Dejtonskog ustavnog aranžmana i predstavlja centralni stub pravnog poretka države koji osigurava zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i mehanizam za otklanjanje blokada u sistemu odlučivanja i rješavanje ustavno-pravnih sporova unutar BiH.

"Cilj onih političkih aktera čije djelovanje je usmjereno protiv ustavnog poretka, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH upravo i jeste slabljenje položaja, uloge i nadležnosti Ustavnog suda BiH, čime bi se narušila cijela ustavna konstrukcija, teritorijalni integritet BiH ostao nezaštićen, a jedini domaći mehanizam za rješavanje sporova i deblokadu sistema odlučivanja doveden u pitanje. SDA to nikada neće dozvoliti!", zaključuje se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije