Sastanak SNSD-a i HDZ-a: Prijedlog Zakona o Ustavnom sudu bez stranaca

Radiosarajevo.ba
Sastanak SNSD-a i HDZ-a: Prijedlog Zakona o Ustavnom sudu bez stranaca
/ printscreen
U Istočnom Sarajevu održan je sastanak delegacija SNSD-a i HDZ-a BiH koje su predvodili lideri stranaka Milorad Dodik i Dragan Čović.

Delegacije SNSD-a i HDZ-a razgovarale su o upućivanju Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH u parlamentarnu proceduru, javlja RTRS.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je dogovorena da se ova priča finalizuje u naredne dvije do tri sedmice i da se zakon uputi u Parlament BiH. Lideri dvije stranke su naglasili da u Ustavnom sudu BiH ne bi trebalo da sjede stranci, već samo državljani BiH.

Dragan Čović je istakao da se pitanje Ustavnog suda mora riješiti u što kraćem vremenu i da u narednih 15 dana ove dvije stranke trebaju usaglastiti stavove da bi se informacija uputila u Parlament BiH.

Dodik je ponovio da su Ustavni sud, Sud i Tužilaštvo BiH, kao i OBA pod direktnom kontrolom Bakira Izetbegovića, što se, između ostalog, vidjelo i iz odluke kojom je osporen Dan Republike Srpske.

Predsjednik RS-a naglasio je da Visoki predstavnik mora da ode iz BiH, jer je evidentno da je u proteklom periodu kršio međunarodna prava kao i prava srpskog i hrvatskog naroda.

Dodik je rekao da je na današnjem sastanku razgovarano o kontinuitetu saradnje dvije partije. Istakao je da SNSD i HDZ godinama njeguju dijalog, te da nastoje da postignu saglasnost o većini pitanja.

Ponovio da SNSD neće ući u vlast na nivou BiH, naglašavajući da predstavnici tzv. Saveza za promjene rade na štetu Republike Srpske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije