Ustavni sud BiH: Imenovan novi sudija iz reda stranaca

Fena
Ustavni sud BiH: Imenovan novi sudija iz reda stranaca
/ Foto: Ustavni sud BiH
Constance Grewe, sutkinji Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, zbog navršenih 70 godina života, 14. decembra prestala je sudijska funkcija u ovom sudu.

Profesorica Grewe je na dužnosti sutkinje Ustavnog suda BiH od 2004. godine, a od 2009. do 2012. godine obavljala je dužnost potpredsjednice ovog suda.

Shodno tome, predsjednik Evropskog suda za ljudska prava Guido Raimondi je u skladu sa svojim ovlaštenjem i uvjetima imenovao profesora Giovannija Grassoa iz Republike Italije na mjesto sudije u Ustavnom sudu BiH.

Prof. Grasso je rođen u Cataniji (Italija) 25. aprila 1950. godine. Od 1. novembra 1986. godine je profesor na Univerzitetu u Cataniji (1987) na Katedri za krivično pravo i evropsko krivično pravo, gdje također drži predavanja iz evropskog krivičnog prava.

Član je Advokatske komore u Cataniji od 4. decembra 1986, a od 23. novembra 1990. godine upisan u posebnom registru licenciranih branitelja baristera na višim sudovima.

Prof. Grasso je od marta 1996. do decembra 2003. godine bio član Doma za ljudska prava BiH. Od decembra 1998. do decembra 2002. godine bio je potpredsjednik Doma za ljudska prava i predsjednik Drugog vijeća Doma, saopćeno je iz Ustavnog suda BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije