Oštra reakcija SDA: Današnje odluke VSTV-a i CIK-a BiH su neprihvatljive

Fena
Oštra reakcija SDA: Današnje odluke VSTV-a i CIK-a BiH su neprihvatljive
Radiosarajevo.ba / Arhiv
Povodom današnjih odluka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, u vezi sa izborom predsjednika Suda BiH, te Centralne izborne komisije u vezi sa sankcioniranjem pojedinih kandidata u Stocu, oglasila se i Stranka demokratske akcije.

Iz ove stranke su prokomentirali da je odluka VSTV-a o izboru novog predsjednika Suda BiH falgrantno kršenje Ustava BiH, a u vezi sa Zakonom o VSTV-u. Naglašeno je i to da je zbog imenovanja novog predsjednika iz reda Ostalih bošnjački narod u BiH svjesno i namjerno ostavljen bez ijedne rukovodeće pozicije u pravosudnim institucijama BIH, što je grubo narušavanja ustavno i zakonski zagarantovane proporcionalne zastupljenosti konstitutivnih naroda na tim pozicijama.

Također, navedenoj je i da je današnja odluka donesena bahatim preglasavanjem članova VSTV-a iz reda bošnjačkog naroda, čije su opravdane primjedbe i stavovi potpuno ignorisani, kao što su ignorisani i svi odgovarajući stručni standardi i kriteriji kojima se VSTV bilo obavezno voditi pri imenovanju predsjednika Suda BiH.

"Članovi VSTV-a na čelu s Milanom Tegeltijom koji su ovu odluku inicirali i podržali, moraju snositi odgovornost za posljedice koje će nastati njenim donošenjem", saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

U drugom saopćenju iz Stranke demokratske akcije stoji i da je odluka Centralne izborne komisije u ponovljenom postupku o tome da se pojedini kandidati i politički subjekti zbog prekida izbora u Stocu sankcionišu i skinu sa kandidatskih listi u najmanju ruku sramna.

Iako su prethodno poništene, odlukom Aplecionog odjela Suda BiH, ovakve nelegitimne odluke o zabrani učešća Bošnjaka u izbornom procesu u Stocu, pojedini članovi CIK-a narušavaju kredibilitet i vjerodostojnost institucije koja je zadužena za demokratizaciju izbornog procesa, stoji u saopćenju SDA. 

"Jasno je da se smišljenim odugovlačenjem donošenja odluke o ponavljanju izbornog procesa u općini Stolac stvara atmosfera konfuzije i pravnog vakuma, što u konačnici može rezultirati potpunom paralizom rada CIK-a i nemogućnosti ponavljanja izbora u Stoca", ističu iz SDA, u poziv članovima CIK-a da svoj posao rade profesionalno i nezavisno od svih utjecaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije