SDA o neuvođenju sankcija: Pozivamo Vijeće EU već na narednoj sjednici...

0
Radiosarajevo.ba
SDA o neuvođenju sankcija: Pozivamo Vijeće EU već na narednoj sjednici...
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Bakir Izetbegović

Stranka demokratske akcije oglasila se o prijedlogu Evropske službe za vanjsko djelovanje da se sankcije razmatraju tek ako jednostrano preuzimanje nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na entitet RS postane operativno.

"Prijedlog Evropske službe za vanjsko djelovanje da Vijeće Evropske unije razmatra sankcije tek ako jednostrano preuzimanje nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na entitet RS postane operativno ohrabruje destabilizirajuće snage.

Takav prijedlog samo daje prostor vlastima entiteta RS da nastave sa realizacijom antidejtonskih aktivnosti koje Bosnu i Hercegovinu vode u anarhiju i predstavljaju uvod u pokušaj secesije.

Sve postupke koji su u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, Ustavom Bosne i Hercegovine i važećim državnim zakonima neophodno je odmah zaustaviti kako ne bi došlo do eskalacije krize i narušavanja mira i stabilnosti. Evropska unija kao svjedok Dejtonskog mirovnog sporazuma ima obavezu da iskoristi sve raspoložive mehanizme kojim će spriječiti kršenje Sporazuma.

Pozivamo Vijeće Evropske unije da u skladu sa tom obavezom i u okviru postojećih instrumenata već na narednoj sjednici donese odluku o sankcionisanju odgovornih za napad na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine.

Također pozivamo sve članice Evropske unije pojedinačno da se pridruže SAD-u u sankcionisanju onih koji ugrožavaju ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, te da na taj način zaustave antidejtonske aktivnosti vlasti entiteta RS", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije