SDA: Visoki predstavnik mora poništiti neustavne zakone izglasane u NSRS

7
Radiosarajevo.ba
SDA: Visoki predstavnik mora poništiti neustavne zakone izglasane u NSRS
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović

"Zakoni o VSTV-u, imovini i lijekovima koje je Narodna skupština RS usvojila direktan su napad na Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum i moraju biti poništeni i stavljeni van snage", poručuju iz Stranke demokratke akcije (SDA).

Visoki predstavnik je dobio jasnu podršku Vijeća za implementaciju mira (PIC) da iskoristi svoje ovlasti i instrumente koji mu stoje na raspolaganju i od njega očekujemo da to učini bez odlaganja, ne čekajući javne rasprave ili eventualno objavljivanje zakona u službenom listu, naglašavaju iz SDA. 

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Važne informacije za trudnice u KS: Dovoljna jedna uputnica za preglede i porod nakon 38. sedmice

Važne informacije za trudnice u KS: Dovoljna jedna uputnica za preglede i porod nakon 38. sedmice

"OHR je 2009. godine u sličnoj situaciji poništio protivustavne akte Narodne skupštine RS koji su se odnosili na prenos nadležnosti i sa takvom praksom treba nastaviti, jer je to obaveza koja im je data Dejtonskim sporazumom.

Apeli i verbalne osude nisu dovoljni. Svako odlaganje konkretnih poteza samo dodatno ohrabruje SNSD da nastavi sa nasrtajima na Ustav BiH, što može imati nesagledive posljedice po pravnu sigurnost, zdravlje građana, ali i dovesti do narušavanja stabilnosti i mira.

Međunarodna zajednica svojom pasivnošću i popustljivošću ne bi smjela ponoviti greške iz 90-ih godina prošlog stoljeća, kada nije na vrijeme reagovala i zaustavila Radovana Karadžića. Posljedice pasivnosti, nažalost, bile su tragične", ističe se u saopćenju SDA. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije