SDA: Usvajanjem entitetskog zakona o VSTV-u Dodik pokušava prikriti kriminal

1
Radiosarajevo.ba
SDA: Usvajanjem entitetskog zakona o VSTV-u Dodik pokušava prikriti kriminal
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Bakir Izetbegović

Stranka demokratske akcije oglasila se povodom najave Vlade RS o formiranju visokog sudskog i tužilačkog vijeća na nivou RS.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

"Saglasnost Vlade RS na Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću RS i upućivanje u parlamentarnu proceduru na entitetskom nivou predstavlja do sada najozbiljniji nasrtaj vlasti entiteta RS na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine.

Ukoliko Narodna skupština RS usvoji ovaj zakon, SDA će putem ovlaštenih predlagača uputiti apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, kojom će osporiti ustavnost entitetskog zakona.

Dodik želi svesti pravosudni sistem na entitetski nivo i staviti ga pod svoju kontrolu kako bi se zaštitio od odgovornosti za korupciju i kriminalne aktivnosti.

Niži nivoi vlasti i njihovi parlamenti nemaju mogućnost stavljati van snage ili mijenjati važeće državne zakone. Svaki takav pokušaj formiranja parainstitucija, predstavlja direktan udar na Dejtonski mirovni sporazum.

Dok nešto blažom retorikom pokušava odobrovoljiti međunarodne predstavnike, Dodik i SNSD istovremeno nastavljaju sa sepratističkim potezima, kojima se konačno mora stati u kraj.

Pozivamo pravosudne institucije Bosne i Hercegovine da, u skladu sa svojim ovlastima i nadležnostima, što prije procesuiraju i sankcioniraju sve odgovorne za ovaj nasrtaj na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine, kao i da konačno pokrenu procese koji se odnose na korupciju.

Od State Departmenta očekujemo da prošire i konkretiziraju već započete sankcije, a zemlje članice Evropske unije da se pridruže sankcijama SAD-a kako bi spriječili dalje podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji", zaključeno je u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije