SDA: Milan Tegeltija bi trebao ili biti smijenjen ili dati ostavku

Radiosarajevo.ba
SDA: Milan Tegeltija bi trebao ili biti smijenjen ili dati ostavku
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović

"Umjesto što licemjerno moralizira, optužuje SDA za tobožnji pritisak na pravosuđe i brani kompromitiranu glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić, predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija bi trebao da podnese ostavku ili bude smijenjen."

Navodi se ovo u saopćenju Stranke demokratske akcije (SDA) kojom su se osvrnuli na Tegeltijinu jučerašnju izjavu za medije, u kojoj je kritizirao pritisak na medije.

"Razumljivo je da Tegeltija brani tužiteljicu Tadić, jer ga je ona sačuvala od procesa u aferi Potkivanje, u kojoj je kompletna bh. javnost mogla vidjeti snimak i način rada predsjednika VSTV-a.

Poražavajuće je da Tegeltija nikada zbog toga nije procesuiran. I to je jedan od razloga zbog kojih je veliki dio javnosti izgubio provjerenje u dio pravosuđa kojima rukovode Tegeltija i Tadić", saopćeno je iz SDA.

Tegeltija je posljednja osoba koja može da govori o nezavisnom pravosuđu, tvrde oni, "jer je upravo on pravosudne institucije stavio u službu politike SNSD-a, a što je i javno potvrdio kada je prisustvovao Dodikovom skupu u Istočnom Sarajevu organiziranom s ciljem da se derogira Ustavni sud".

"Jedini 'pritisak' koji SDA pravi prema pravosuđu jeste naš zahtjev da se striktno primjenjuje zakon, bez izuzetka procesuiraju sva krivična djela i da se procesi vode u svakom dijelu BiH. Ne mogu Tužilaštvo BiH i SIPA-a biti nadležni samo na teritorijama na kojima u većini žive Bošnjaci. Naš 'pritisak' ogleda se i u tome da od pravosuđa tražimo da ne bude privilegovanih i nedodirljivih, kao i da ne bude afera i montiranih političkih optužnica koji podrivaju vjeru građana u pravosudni sistem", zaključili su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije