Izetbegović o aferi i Tužilaštvu: Novalić je samo jednu grešku napravio

Radiosarajevo.ba
Izetbegović o aferi i Tužilaštvu: Novalić je samo jednu grešku napravio
PrtScr / Bakir Izetbegović

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, gostujući večeras na Federalnoj televiziji, govorio je o puštanju Fadila Novalića (SDA), premijera FBiH, na slobodu, cijeloj aferi Respirator, radu Tužilaštva BiH.

Stava je da je to što je Sud BiH odbio odrediti jednomjesečni pritvor za Novalića ublažen negativni efekat izazvan njegovim hapšenje. Pojasnio je zašto je stao u njegovu odbranu.

"Čovjek koji se upustio u korupciju i koji učestvuje u nekoj družini koja pljačka narod, koja koristi ovu situaciju da nešto zaradi od respiratora se ne ponaša na takav način. Takvi ljudi eksponiraju druge, njih nema, oni su negdje iza pregrade. Oni ne hvališu taj respirator kako ga je on hvalisao naivno, misleći da smo dobili izvanrednu spravu. Oni ne idu da dočekaju na aerodrom, kako je on to radio, jer znaju da će se nakon tri ili četiri dana pokazati da to nije tako. On je samo jednu grešku napravio. Nije morao kao premijer znati o respiratorima jer je to tuđi posao, ali je trebao da pita stručne ljude šta je to. Pod tom šifrom, prvi put nabavljamo neki kineski respirator, šta se krije pod tom šifrom, je li to zaista neki jako dobar respirator kako su njemu rekli. Tu je neku grešku napravio i to je sve", rekao je Izetbegović.

Istakao je da Novalić nije donio odluku o respiratorima i da stoji iza njega, a ne iza druge dvojice osumnjičenih, odnosno Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića.

Ponovo je kazao da je riječ o politički montiranom procesu i stava je da će se to nedvosmisleno pokazati.

"Ovo je udar na Novalića, strukturu vlasti, bošnjačku komponentu na vlasti. Tužilaštvo stoji iza svega, ako se ovo i dalje nastavi, onda ćemo moći govoriti o montiranom procesu. Za sada mogu reći da je ovo je udar na poziciju Bošnjaka. Tužilaštvo je pod političkim utjecajem, ne radi ništa po pitanju udara vlasti RS-a na odluke Ustavnog suda, za to niko nije odgovarao, a onda se popravlja na Bošnjaku, koji nije tri dana jeo ni pio i koji je sebe doveo na rub kolapsa. Nije ovo ništa slučajno", tvrdi Izetbegović.

Stava je da je Tužilaštvo BiH, ako je mislilo da neko ima komandnu odgovornost, trebalo ispitati odgovornost ministra zdravlja FBiH Vjekoslava Mandića, ministrice finansija FBiH i šefice Federalnog štaba civilne zaštite Jelke Milićević i direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davora Pehara.

"Svi su Hrvati, kako su preskočili njih, a došli do Novalića?", dodao je Izetbegović.

Stava je i da neće biti problema da Novalić vodi Vladu, imajući u vidu mjere zabrane sastajanja sa svjedocima, od kojih su neki i funkcioneri.

Komentarisao je i izjavu državne tužiteljice Gordane Tadić da je zbog pritisaka SDA ugrožena njena sigurnost. Kazao je da njena sigurnost nije ugrožena.

Tadić je nedavno, tokom gostovanja na FaceTV, rekla da postoji i predmet vezan za Izetbegovića, kada je riječ o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije. Izetbegović je danas na ovo odgovorio da je, nakon Tadićevih navoda, preko Googlea saznao da ga je tužila RS.

Optužio je Tadić da je veoma lična i da ne uspijeva savladati sujetu i osvetu.

Kada je riječ o koaliciji s HDZ-om, rekao je da su htjeli ili ne htjeli u koaliciji, te da predstavljaju dva naroda.

"I prije je bilo kriza u odnosima između stranaka, pa i lidera, ali ovaj put je to, nažalost, sve dublje. Ja ne razumijem u čemu je stvar, zašto se HDZ na takav način ponaša. Mislim da im nervozu stvara što se hrvatski korpus smanjuje u BiH, da se oni boje da će se zavladati nad Hrvatima u BiH i SDA je uz njih da se iznađu mehanizmi da se takve stvari ne dese. Ako Hrvati kao narod, ne kao HDZ, ne budu zadovoljni u BiH, neće biti dobro. Mi smo zato imenovali Hrvata u Sarajevu za premijera Vlade, da pokažemo da smo otvoreni i da smo spremni dati više nego što smo dužni. Ali HDZ ne da da se formira nova Federalna vlada, bez obrazloženja. U isto vrijeme govore da su ogroženi. Ne da da se završi imenovanje u Ustavnom sudu. Imamo jedan krnji Ustavni sud, drži se u ladici pola godine imenovanja", rekao je Izetbegović, te pomenuo da je zbog HDZ-a blokirana raspodjela novca od MMF-a.

Osvrnuo se i na lokalne izbore kazavši da će učiniti sve da se oni održe u oktobru ili novembru, ali se boji da HDZ to neće dopustiti.

Uvjeren je da će SDA pobijediti na svim narednim izborima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije