SDA i HDZ danas donose konačni sporazum o Mostaru?

Radiosarajevo.ba
SDA i HDZ danas donose konačni sporazum o Mostaru?
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović i Dragan Čović/ Arhiva

U Mostaru će danas biti nastavljeni pregovari između SDA i HDZ-a BiH o iznalaženju rješenja za dugogodišnju političku krizu u tom gradu i održavanje lokalnih izbora.

Sastanak će biti održan u 17 sati iza zatvorenih vrata pod budnim okom  međunarodne zajednice. 

Prema informacija, SDA i HDZ su blizu konačnog dogovora i rješenja za Mostar.

U javnosti je tokom prošle sedmice izneseno da je na posljednjem sastanku načinjen konkretan pomak, što je potvrdio i visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko koji je, podsjetimo, kazao da su dvije stranke dogovorile 95 rješenja.

Osvanuo je i navodni dokument, odnosno, Statut Grada Mostara, a u kojem su u članu 17. koji se odnosi na raspodjelu mandata zastupljena oba modela, takozvani A i B.

Riječ je o modelima koje su tokom 2018.godine usaglasili predstavnici devet političkih stranaka, a koji i, jedan i drugi, provode odluku Ustavnog suda BiH koja se odnosi na Mostar.

Prema tom modelu, iz tri gradska područja sa hrvatskom većinom bira se 15 gradskih vijećnika. Iz područja s bošnjačkom većinom bira se 11 vijećnika, dok se ostalih devet bira sa kompenzacijske liste, teritorija Grada Mostara kao cjeline. 

Drugi model se odnosi na to da se iz šest gradskih područja biraju 22 vijećnika, na način da se iz većinski hrvatskih bira njih 13, a iz većinski bošnjačkih, devet. Preostalih 13 gradskih vijećnika bira se s gradske liste.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije