Komšić: Nema razgovora o ukidanju Vijeća naroda RS bez ukidanja Doma naroda u FBiH

Radiosarajevo.ba
Komšić: Nema razgovora o ukidanju Vijeća naroda RS bez ukidanja Doma naroda u FBiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Željko Komšić

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prokomentarisao je pozive na ukidanje Vijeća naroda u Republici Srpskoj.

"Jasno je da od toga nema ništa. Međutim, ako ćemo se voditi logikom izmjene karaktera drugog entitetskog doba, onda nema razloga da ne ukineno Dom naroda u FBiH. Postojeći Dom naroda u FBiH ima nesrazmjerno veće ovlasti nego Vijeće naroda u RS-u", rekao je Komšić.

On je dodao da smatra da u postojećim okolnostima, gdje imamo dva entiteta, nije dopustivo nikakvo ukidanje pariteta u načinu funkcioniranja entitetskih vlasti.

"Ponavljam Dom naroda FBiH ima puno veće ovlasti nego Vijeće naroda RS, pa kladionice ili slično se proglašavaju vitalnim entitetskim interesom. Prema tome ne može biti nikakvih razgovora o ukidanju Vijeća naroda u RS bez prethodnog ukidanja ovakvog Doma naroda u FBiH", zaključio je Komšić.

Podsjetimo, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Vijeće naroda Republike Srpske nije trebalo ni da postoji i da bi u narednom periodu trebalo učiniti sve da ono bude ukinuto.

Komentarišući činjenicu da Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda za usaglašavanje zakona, propisa i akata na jučerašnjoj sjednici nije postigla dogovor ni o jednom pitanju, Dodik je istakao da je Vijeće naroda izmišljeno da bi bilo kočnica RS-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije