Žurnal: Da li je direktorica Gerontološkog centra lažirala prijave na konkurs?

Radiosarajevo.ba
Žurnal: Da li je direktorica Gerontološkog centra lažirala prijave na konkurs?
Žurnal / Melisa Alibašić-Hadžić

Nakon konkursa objavljenog u oktobru 2019. godine, Melisa Alibašić-Hadžić izabrana je za direktoricu KJU Gerontološki centar Sarajevo.Jedan od uvjeta konkursa bio je da kandidati moraju imati minimalno pet godina radnog staža, od čega najmanje tri godine na rukovodećim poslovima.

Prema informacijama dobijenim na osnovu Zakona o slobodi pristupa informacijama u FBiH, a kojeg je potpisala tadašnja v.d. direktorica Gerontološkog centra Sarajevo Edisa Kanlić, Melisa Alibašić-Hadžić je u prijavi na konkurs predala uvjerenja firmi MM&Co d.o.o. te firme Bind d.o.o. Prema tim uvjerenjima, odnosno potvrdama, Alibašić-Hadžić je u kompaniji MM&Co obavljala funkciju menadžera od septembra 2013. do jula 2015. godine, dok je u kompaniji Bind obavljala poslove sales menadžera od 15. jula 2015. do 28. decembra 2018. godine, piše Žurnal.

Kako se navodi u rješenju, Melisa Alibašić-Hadžić je cjelokupan radni staž u ukupnom trajanju od pet godina, pet mjeseci i tri dana ostvarila na rukovodećim radnim mjestima u navedene dvije firme.

Međutim, prema listingu PIO/MIO, odnosno prema matičnoj evidenciji aktivnih osiguranika, imena ovih dviju firmu se uopće ne navode!

Naime, tu se navodi da je radila u šest drugih firmi na poslovima prodavača, trgovačkog poslovođe, sekretarice, komercijaliste... Između ostalog, navodi se da je radila u TR Herba Shop Iva (koji je u njenom vlasništvu) od augusta 2017. do sredine decembra 2019. godine kada je imenovana za direktoricu. Ako se pogleda njen navodni angažman u kompaniji Bind, lako se može primijetiti da se datumi u jednom dijelu preklapaju.

S obzirom na to da se njen angažman u firmama MM&Co i Bind ne vodi u evidenciji aktivnih osiguranika, postoji mogućnost da je u tim firmama bila angažovana i na osnovu ugovora o djelu ili nekog drugog ugovora, a ne na osnovu ugovora o radu. Da li je to bio slučaj ili je riječ o lažiranim potvrdama nismo uspjeli saznati, a Melisa Alibašić-Hadžić nije odgovorila na Žurnalov upit.

U svakom slučaju, jedan od uvjeta konkursa bio je pet godina radnog staža (a ne radno iskustvo), od čega tri na rukovodećim pozicijama. U tom slučaju mjerodavni bi trebali biti samo podaci iz listinga PIO/MIO.

UVJERENJE DOBILA OD VLASTITE FIRME

Kao što je navedeno, Melisa Alibašić-Hadžić je predala uvjerenja firmi MM&Co i Bind.

Prema zvaničnim podacima, osnivač i vlasnik kompanije MM&Co je sama Melisa Alibašić-Hadžić, dok je direktor Mersad Hadžić. To znači da je Alibašić-Hadžić to uvjerenje dobila od vlastite firme.

Suvlasnici firme Bind su Almir Zulić i direktor firme MM&Co Mersad Hadžić. I u ovoj firmi Mersad Hadžić je direktor, dok je Almir Zulić prokurist. U ovom slučaju, Alibašić-Hadžić je uvjerenje dobila od firme čiji je suvlasnik direktor njene kompanije.

O ovome su informirani i premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, te ministrica za rad i socijalnu politiku KS Jasna Agić. Kako je za magazin Žurnal potvrdio šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduan Kafedžić, oni su u prethodnom periodu dobili anonimnu prijavu, te prijave iz kabineta premijera Nenadića i ministrice Agić.

Nakon što je izabrana za direktoricu Gerontološkog centra Sarajevo, krajem aprila ove godine javno je saopćila da napušta stranku. Međutim, Dnevni avaz je objavio kako je ona na mjesto direktorice postavljena iz kvote stranke BOSS(?!)

Alibašić-Hadžić je u centar medijske pažnje dospjela nakon što je u aprilu otkriven prvi slučaj zaraze koronavirusom u Gerontološkom centru koji ima nekoliko stotina korisnika. Naknadnim testiranjem zaposlenika i korisnika ustanovljeno je da niko nije pozitivan na COVID-19, navoidi Žurnal.

„Mi smo ustanovili da postoje indicije da je počinjeno krivično djelo. O tome smo informirali Tužilaštvo KS. Formiran je predmet, a MUP KS, prema naredbi Tužilaštva, provodi istražne radnje“, rekao je Kafedžić za Žurnal.

PRVI SLUČAJ ZARAZE

Inače, Melisa Alibašić-Hadžić bila je kandidatkinja SBB-a za Skupštinu Kantona Sarajevo 2018. godine, ali nije osvojila dovoljan broj glasova.

Nakon što je izabrana za direktoricu Gerontološkog centra Sarajevo, krajem aprila ove godine javno je saopćila da napušta stranku. Međutim, Dnevni avaz je objavio kako je ona na mjesto direktorice postavljena iz kvote stranke BOSS(?!)

Alibašić-Hadžić je u centar medijske pažnje dospjela nakon što je u aprilu otkriven prvi slučaj zaraze koronavirusom u Gerontološkom centru koji ima nekoliko stotina korisnika. Naknadnim testiranjem zaposlenika i korisnika ustanovljeno je da niko nije pozitivan na COVID-19, piše Žurnal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije