SDA: Da li Muzur smatra da žene trebaju biti podređene svojim muževima?

6
Radiosarajevo.ba
SDA: Da li Muzur smatra da žene trebaju biti podređene svojim muževima?
Foto: Radiosarajevo.ba / Muzur vs SDA

Politička prepiska u Sarajevu danas kao da nema kraja.

U večernjim satima, medijima je stiglo novo saopćenje, ovaj put od ilidžanskog ogranka SDA iz kojeg su reagirali na izjave načelnika Općine Ilidža Nermina Muzura.

On je sinoć u izjavi upućenoj predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću rekao "da mu je supruga iskliznula iz ruku", što su u SDA ocijenili kao vrijeđanje žena.

"U jučerašnjoj izjavi, načelnik Nermin Muzur je, svojom populističko-šovinističkom izjavom, nedvosmisleno poslao poruku građankama, našim  majkama, kćerkama, sestrama i suprugama, da budu podređene muškarcima, kako im ne bi 'iskliznule iz ruku'.

Jasno nam je da su politička neslaganja prirodna stvar u svakom demokratskom društvu, ali šovinizam ni u jednom sistemu ne smije biti sredstvo nadmetanja", navode iz SDA Ilidža, upitavši "da li načelnik Muzur smatra da sve žene treba da kontrolišu muževi u njihovim profesionalnim karijerama, kako im ne bi 'iskliznule iz ruku'?".

Također su upitali "da li načelnik Muzur smatra da žene trebaju biti podređene svojim muževima, kao što je napisao na svom Facebook profilu?".

"Načelnik Muzur je načelnik svih građana, te bi se u skladu sa svojom pozicijom tako trebao i ponašati. Nažalost, ove izjave su diskriminatorne, te utiču na kreiranje javnog mnijenja. Posebno, ako uzmemo u obzir da je zadužen za provođenje ustavno-pravnog poretka koji ženama garantuje ravnopravnost. Pozivamo kolegice iz Naroda i Pravde da reaguju na izjavu njihovog stranačkog kolege.

U drugom dijelu izjave, načelnik je iskoristio priliku da ukaže kako predsjednik SDA Bakir Izetbegović priziva rat. Ovo se odnosi na reagovanje predsjednika Izetbegovića na politiku predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića i predsjednika SNSD Milorada Dodika. U očima načelnika, ucjenjivačku politiku Dragana Čovića, kao i Milorada Dodika, kojom zagovaraju samostalnost RS-a i Herceg-Bosne, treba ignorisati i oglušiti se.

Pozivamo načelnika Muzura da se konačno počne baviti pitanjima od značaja za našu lokalnu zajednicu, te da manje vremena posvećuje populizmu i  opulističkim izjavama za lajkove na društvenim mrežama", saopćeno je iz SDA Ilidža.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije