SDA Centar: 'Skaka je dobrovoljno došao sa drugog kontinenta, čemu treniranje strogoće nad njim?'

13
Radiosarajevo.ba
SDA Centar: 'Skaka je dobrovoljno došao sa drugog kontinenta, čemu treniranje strogoće nad njim?'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Privođenje Abdulaha Skake

Nakon što je bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka uhapšen u Sarajevu u akciji kodnog naziva 'Vizionar', oglasila se Stranka demokratske akcije (SDA) Centar.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Neprimjerenim i apsolutno nepotrebnim smatramo da se ambasador Abdulah Skaka, koji je na poziv tužilaštva slobodnom voljom u Bosnu i Hercegovinu došao iz Katara - dakle s drugog kontinenta, nakon toga u Sarajevu između dvije zgrade udaljenosti svega nekoliko kilometara sprovodi sa lisicama na leđima i okružen specijalcima kao da se radi o opasnom kriminalcu, ubici i osobi koja će pokušati pobjeći ili počiniti nasilje a ne o ambasadoru države Bosne i Hercegovine.

Sead Turčalo: Opasan put 'srpskog sveta', duhovi negiranja genocida i dalje postoje

Sead Turčalo: Opasan put 'srpskog sveta', duhovi negiranja genocida i dalje postoje

Bezrezervno podržavajući svaki korak u borbi protiv kriminala u našem društvu ne možemo da se otmemo dojmu da je privođenje bivšeg gradonačelnika Sarajeva i aktuelnog ambasadora Bosne i Hercegovine u Kataru imalo elemente predstave za javnost, a sam tajming i raspored posljednih hapšenja uz tradicionalni izostanak ikakvih akcija radi ogromnog kriminala u entitetu RS, zapadnoj Hercegovini ili među članovima vlasti iz Trojke baca sjenu na cijeli proces i budi sumnju da se radi o određenom političkom uplivu u sudstvo i nastavku jednosmjernog djelovanja tužilaštava u Bosni i Hercegovini.

Mi u SDA Centar se beskompromisno i kontinuirano zalažemo za pravnu državu i sankcije za svakog pojedinca kojem se utvrdi odgovornost. Istovremeno smo stava da pravljenje političkih predstava od sudskih procesa i kreiranje slike bilo čije krivnje unaprijed nije u službi prava i pravednosti.

SDA o hapšenju Abdulaha Skake: "S velikom zabrinutošću smo primili vijest o hapšenju"

SDA o hapšenju Abdulaha Skake: "S velikom zabrinutošću smo primili vijest o hapšenju"

Posebno zabrinjava činjenica da se prepoznaje obrazac selektivne pravde koja je jednako opasna kao i nepravda. Stoga, pozivamo tužilaštva na potpunu, široku i beskompromisnu borbu protiv kriminala u cijeloj Bosni i Hercegovini bez obzira na teritorijalnu, stanačku ili nacionalnu odrednicu. U protivnom, neće doći do nužnog oporavka a samim tim i progresa našeg društva", navodi se u saopćenju SDA Centar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije