Kantonalno tužilaštvo Sarajevo traži pritvor za Abdulaha Skaku

4
Radiosarajevo.ba
Kantonalno tužilaštvo Sarajevo traži pritvor za Abdulaha Skaku
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Privođenje Abdulaha Skake

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, nakon saslušanja bivšeg gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake koji je uhapšen u akciji kodnog naziva 'Vizionar', uputio je prijedlog za određivanje pritvora.

"Postupajući tužilac Tužilaštva KS predložio je Općinskom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenom Abdulahu Skaki. Pritvor mu je predložen zbog opasnosti od bjekstva, potom zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela", saopćeno je Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

Skaka se sumnjiči da je počinio krivična djela zloupotreba položaja, nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave.

Ibrahimović o odluci da završi karijeru: "Bilo je teško zbog mog ega..."

Ibrahimović o odluci da završi karijeru: "Bilo je teško zbog mog ega..."

Skaka je u srijedu predat u nadležnost Tužilaštva KS. Kako su ranije potvrdili iz spomenute pravosudne institucije, Skaka je pod istragom Tužilaštva KS zbog više krivično-pravnih radnji tokom mandata gradonačelnika Sarajeva.

Između ostalog, sumnjiči se za nezakonito zapošljavanje savjetnika, za nezakonito trošenje novca iz budžeta Grada. Također, sumnjiči za davanje dara u vezi izbora predsjedavajućeg gradskog vijeća, kako Bogić Bogičević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika Sarajeva, odnosno kako bi Abdulah Skaka sebi izdejstvovao novi mandat na toj poziciji.

Hapšenju Skake prethodila je višemjesečna istraga Tužilaštva KS i MUP-a KS, uz podršku finansijske policije Federacije Bosne i Hercegovine te Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Podsjetimo, u akciji je, osim Skake, privedeno više osoba, ali su oni u utorak pušteni na slobodu.

Podsjetimo, Skaka je aktuelni ambasador Bosne i Hercegovine u Kataru.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović u međuvremenu je pokrenuo postupak za njegovu smjenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije